Ohjaus: Nick Murphy
Pääosissa: Guy Pearce, Andy Serkis, Stephen Graham,
Joe Alwyn, Vinette Robinson, Jason Flemyng,
Charlotte Riley, Lenny Rush
Genre: Draama, Fantasia
Jaksoja: 3
Nyt oli taas aika sokkokatsastukselle, nimittäin hyppäämme sellaiseen tarinaan kiinni, joka ei minulle ole entuudestaan tuttu ollenkaan. A Christmas Carol -minisarja perustuu Charles Dickensin ikoniseen kummitustarinaan, jota pidetään Iso-Britanniassa joulun henkeä piristävänä teoksena. Steven Knightin käsikirjoittama ja Nick Murphyn ohjaama omaperäinen filmatisaatio tunnetusta tarinasta, jota on ehditty koluamaan läpi jo monin eri variaatioin noin kaksikymmentä kertaa liikkuvien kuvien muodossa.
Käsittämätöntä siitä tekee sen, etten ole siitäkään huolimatta otsikkoa enempää kuullut aiheesta mainittavan missään aiemmin. Olen varmaan asunut kiven sisällä koko elämäni. Nyt oli kuitenkin aika korjata vääryys ja katsoa ensimmäiseksi yritykseksi uusin A Christmas Carol -adaptaatio, jonka HBO Nordic meille tarjoaa. Olen kuullut ennakkoon, että tämä versio tarinasta on tavanomaista synkempi kontekstinsa puolesta, mutta itse tarinan muotti kuitenkin pysyy uskollisena alkuperäismateriaalilleen.
Lähdin katsomaan minisarjaa avoimin ja tietämättömänä tahona, joten totaalinen yllättyminen oli mahdollista puolin ja toisin. Kolmen jakson pituisena kokonaisuutena oli myös kiehtovaa nähdä, että onnistuisiko tuotos kertomaan tarinansa mahdollisimman syvällisesti niinkin lyhyessä ajassa. Myös näyttelijät olivat sen verran vakuuttavia paperilla, että kiinnosti nähdä tämä pelkästään senkin valossa. Lähdetään ihmettelemään minisarjaa...
Ebenezer Scrooge on kylmäsydäminen ja katkera mies, joka halveksuu joulua ja muita ihmisiä. Jouluaattona hänen kuollut liikekumppaninsa Jacob Marley vierailee miehen luona aaveen muodossa ja varoittaa tätä menneisyyden seurauksista, jotka tulevat heidän peräänsä. Jotta molemmat armahdettaisiin, kolme joulunajan aavetta koettelevat saituria kovin ottein yrittäessään saada emotionaalisesti immuunin miehen ymmärtämään moraalittomien tekojensa vääryyden. Onko Ebenezerillä toivoakaan pelastukseen vai onko hän menettänyt kaiken inhimillisyytensä traumaattisen ja itsekeskeisen elämänsä aikana?
Minisarjan aloitus on erittäin hyppelehtivä ja hitaasti syttyvä kokonaisuus, joka mysteerisyydellään ja piilottelevalla luonteellaan yrittää piää katsojan jatkuvasti takajaloillaan kyselemässä toivottujen vastausten perään. Guy Pearcen esittämä Ebenezer Scrooge on hyvin itsekeskeinen, happama ja ilkeä mies, jota koetellaan henkisesti tarinan aikana hyvin epätavanomaisella tavalla. Saituria tulee tapaamaan kolme aavetta, jotka pyrkivät saamaan miehen parantumaan rahan aiheuttaman kaidan elämäntyylin petollisesta otteesta.
Sarjan aikana vaivutaan Ebenezerin traumaattiseen lapsuuteen ja itsekeskeiseen menneisyyteen, jotka avaavat hirveimmät salaisuudet ja menneisyyden käänteentekevät tapahtumat, joita mies on vuosien mittaan kehdannut tehdä muille ihmisille havitellessaan rikkauksia itselleen. Vaikka ensimmäinen jakso ottaakin aikansa tarinan ja hahmojen alustamisen osalta, vasta henkien liittyminen kokonaiskuvaan onnistuu herättämään tarinan osittain eloon.
Konsepti ja mytologia alkaa pikkuhiljaa avartumaan Ebenezerin ahdingon kasvaessa tasaisen tappavaan tahtiin hyvin yliluonnolliseksi ja kutkuttavaksi naaman pesuksi. Henget yrittävät kovin ottein saada saiturin ymmärtämään itsekkyytensä vääryyden ja kääntämään tämän pään oman ylellisen elämäntyylinsä petollisuuden nimissä. Kaikella on seurauksensa, vaikka teot eivät suoranaisesti heijastuisikaan häneen itseensä välttämättä.
Vaikka uppoudummekin syvälle Ebenezerin menneisyyteen ja ristiriitaiseen hahmoon, varsinainen materiaali tuntuu valitettavan ontolta. Suuntaus on kyllä oikea ja lähestymistapa tarinaan hyvin omaperäinen, mutta vietämme ensinnäkin liian vähän aikaa konseptin kanssa ja toiseksi itse toteutus osuu maaliinsa vain puoliteholla. Sielu tuntuu puuttuvan minisarjasta kokonaan, vaikka muut rakenteelliset seikat olisivatkin tavallaan alustavasti ihan kunnossa.
Minisarjassa on myös erikoinen asetelma alkuunkin, sillä tunnemme katsojana hyvin ristiriitaisia tunteita päähahmomme Ebenezerin suhteen. Vaikka mies alkaakin lopulta kauhistelemaan tekojaan, hän ei koskaan tunnu oikein ansaitsevan sympatiaamme minisarjan aikana, mikä on yllätävää kokea. Toivoisimme hänen ymmärtävän tekojensa vakavuuden, mutta emme kuitenkaan pysty moraalisista syistä koskaan luomaan todellista emotionaalista sidettä päähahmoomme tämän toimiensa nojalla.
Tuotannollisesti se suurimmaksi osaksi osaa yllättää varteenotettavuudellaan ja laadullaan. Ei ainoastaan, että lavastukset ja puvustukset tuntuvat sopivan minisarjan ottamaan aikakauteen, mutta se onnistuu myös lopulta vakuuttamaan katsojansa vaikuttavilla visuaalisilla toteutuksillaan. Se sekoittaa asiansa ajavia visuaalisia efektejä vaikuttaviin käytännön efekteihin hiukan kömpelösti, mutta minisarjan varsinaiset ongelmat eivät missään nimessä ole visuaalisessa esillepanossa, vaan muutamissa hyvin keskeisissä rakenteissa.
Minisarja on hyvin ankea ja alakuloinen tunnelmaltaan. Jossain määrin tämä miellyttääkin, mutta vaikka kokonaisuus nauttiikin uskaaliaasta ja häiritsevän puoleisesta sisällöstään ajatuksen tasolla, se olisi voinut siitäkin huolimatta mennä vielä muutamaan astetta tummemmaksi kontekstinsa puolesta. Lopputulema olisi nimittäin siinä vaiheessa voinut olla säväyttävästi efektiivisempi ja pysäyttävän armoton kontekstiltaan kaiken kaikkiaan.
Tuotos pitää sisällään hyvin nimekkäitä näyttelijöitä, jotka paperilla ehdottomasti nostattavat sarjan tasoa pelkillä nimilläänkin. Roolisuoritukset ovat erittäin toimivia ja jossain määrin epätavanomaiset näyttelijävalinnat yllättävät laadukkalla toteutuksellaan. Esimerkiksi en olisi koskaan osannut kuvitella Guy Pearcen toimivan näin painostavan vaativassa roolissa Mementon jälkeen, mutta niin hän vain onnistuu kuin onnistuu vetämään maton jalkojemme alta ja säväyttämään autenttisen vaikuttavalla roolisuorituksellaan.
HBO Nordicin A Christmas Carol -minisarja on ristiriitainen tuotos kaiken kaikkiaan. Siinä on monia hyvin potentiaalisia ja upeita ideoita, jotka kehittävät mielettömän kiehtovia teemoja käsiteltäväksi, mutta samaan aikaan se kaatuu valitettavan laihaan sisältöön ja epätasapainoiseen laatuun. Kuten aiemmin mainitsinkin: suunta on ehdottomasti oikea, mutta toteutus kukkii turhan hitaahkolla ja väsynellä puoliteholla. Toivottavasti vielä joskus joku onnistuu tekemään tästä kummitustarinasta oikeasti efektiivisen ja kokonaisvaltaisesti hengittävän version.
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, sarjan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com
Kommentit
Lähetä kommentti