Ohjaus: William Eubank
Pääosissa: Kristen Stewart, Vincent Cassel, Mamoudou Sathie,
T. J. Miller, John Gallagher Jr, Jessica Henwick,
Gunner Wright, Fiona Rene, Amanda Troop
Genre: Toiminta, Kauhu, Scifi
Kesto: 1 tunti 35 minuuttia
Yhdysvalloissa julkaistut alkuvuoden uutuudet satelevat nyt vihdoin meidänkin saataville ja tällä kertaa luvassa olisi 20th Century Foxin viimeinen elokuva, jonka studio on julkaissut omalla nimellään ennen kuin Disney ehti yhdistää studion oman siipensä alle. Underwater on William Eubankin ohjaama toimintapainoitteinen kauhuelokuva, joka sisältää myös vahvoja scifimäisiä piirteitä. Elokuvaa on verrattu paljon Alieniin, sekä The Megiin, joten kiinnostukseni oli kieltämättä koholla kyseistä teosta kohtaan. Odotukseni olivat kuitenkin maltilliset. Oliko elokuva positiivinen yllätys vai tarjosiko se vain samaa vanhaa eri paketissa?
Tian Industries -syvänmerenporausyrityksessä työskentelevien tutkijoiden on päästävä nopeasti turvaan, kun salaperäinen maanjäristys tuhoaa heidän maanalaisen laboratorionsa Mariaanien haudan pohjalla. Norah Price ja hänen kollegansa joutuvat toimimaan ripeästi ja tarkasti selvitäkseen meren pohjalta yhtenä kappaleena, mutta kun kyse ei olekaan vain maanjäristyksestä, jo valmiiksi vaikea tehtävä saattaa muuttua vieläkin astetta hankalammaksi.
Underwater on kiehtova elokuva etenkin konseptinsa puolesta, mutta alusta asti ongelmat alkavat valitettavasti näyttäytymään. Vaikka elokuva lähteekin liikkeelle hyvin mukaansatempaavasti ja energisesti, jotain kriittistä siitä tuntuu puuttuvan - side käsiteltäviin hahmoihin. Jos elokuva olisi vain kevyttä viihdettä, voisi sen vajaavaisuuden antaa mielellään anteeksi, mutta kun lähestymistapa on niin totinen ja vaativa, se automaattisesti vaatii hahmoilta paljon enemmän kuin mitä todellisuudessa saamme tässä elokuvassa.
Elokuva ei tosiaankaan aikaile alustuksensa kanssa ollenkaan, vaan pistää tilanteen nopeasti liikkeelle. Vaikka emme hahmoistamme tiedäkään mitään ensimmäisen kolmanneksen aikana, elokuvan klaustrofobinen tunnelma ja toivottomalta tuntuva tilanne tempaa katsojan kuin katsojan kyllä mukaansa nopeasti eskaloituvalla luonteellaan. Seuraamme elokuvan aikana, kuinka Kristen Stewartin esittämä Norah Price ja hänen kollegansa yrittävät seurata yrityksen protokollaa tilanteen selvittämiseksi, mutta kun itse tilanne ei olekaan niin mustavalkoinen, esteitä tulee tielle yhä enemmän ja enemmän.
Elokuvan tarjoamat hahmot eivät tunnu tarjoavan paljoakaan elokuvan aikana, mikä johtuu päällimmäiseksi siitä, ettei niitä pohjusteta oikeastaan millään tavalla. Tiedämme heistä hyvin vähän, minkä vuoksi he tuntuvatkin jatkuvasti turhauttavan etäisiltä ja vaikeasti lähestyttäviltä. Tämän vuoksi emme myöhemmässäkään vaiheessa pysty heihin investoitumaan vaadittavalla tavalla, puhumattakaan välittämisestä, kun heitä ei edes varsinaisesti yritetä avata elokuvan aikana. Jäämme vain yksinkertaisesti vellomaan tuntemattomien kanssa meren pohjalle, vailla mitään emotionaalista sidettä.
Hahmoilla on kuitenkin selkeä määränpää ja riskit, jotka vaikeuttavat sen saavuttamista. Matkallaan määränpäähän he joutuvat hyvin erikoisien tapahtumien riepottelemiksi, mitkä koettelevat hahmojen adaptoitumiskykyä ja sisua toden teolla. Elokuva tarjoaa kyllä miellyttävän tunnelman, joka valtaa katsojan kuin katsojan painostavalla jännityksellään. Klaustrofobinen ja synkkä ilmapiiri tuntuu sopivan vakuuttavasti teoksen visuaaliseen esillepanoon, mutta kun tarina tuntuu pikkuhiljaa vaipumaan takaisin tutuille teille kierrättäessään jo entuudestaan tuttuja kliseitä ja juonenkäänteitä, kokemus jää lopulta vain valitettavan ristiriitaiseksi.
Mikä on rasittavinta huomata elokuvan aikana, on se, kuinka vähän uutta Underwater lopulta tuokaan pöytään. Elokuvan alun energinen asenne haihtuu pikkuhiljaa olemattomiin, mitä pidemmälle siinä etenemmekin. Tuttu konsepti ja asetelma eivät paljoakaan innovatiivisia vaihtoehtoja anna elokuvan tekijöille alkuunkaan, mutta ainoa asia, mikä erottaa Underwaterin muista vastaavista elokuvista, on sen mahtipontinen miljöö, joka sijoittuu kokonaisvaltaisesti veden alle.
Tuotannollisesti se osaa olla jopa yllättävän näyttävä ja miellyttävä kokonaisuus kaiken kaikkiaan. Synkkä ja klaustrofobinen vedenalainen ympäristö vaikuttaa realistiselta ja efektikokonaisuudet ajavat asiansa moitteettomasti, vaikka selkeästi niiden vajaavaisuuksia yritetään peitellä pimeyttä hyväksikäyttämällä. Hahmojen liikkeet veden alla tuntuvat erittäin uskottavilta ja välillä katsojalla käykin mielessä, että onko elokuvaa osittain kuvattu jonkin sortin tankissa, sillä liikehdinnät tuntuvat niin autenttisen luonnollisilta.
Underwater on ristiriitainen elokuva siinä mielessä, että se tekee paljon asioita oikein, mutta samaan aikaan monet aspektit jäävät astetta heikoimmiksi. Vaikka elokuva ajaakin asiansa viihteenä, suurimmaksi osaksi se on vain yhdistelmä Alienia, Cloverfieldiä ja The Megiä. Mytologia vaikuttaa mielenkiintoiselta ja sen mysteerisyys pitää katsojan mielenkiinnon yllä, mutta mitään muuta ei siitä valitettavasti saakaan irti. Elokuvan katsoo kyllä, mutta yksi kerta riittää luultavasti ihan hyvin.
Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 17.9.2020
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com
Ehdottomasti hahmoja olisi voinut pohjustaa enemmän
VastaaPoistaKieltämättä!
Poista