Pieces of a Woman (2020) - arvostelu

 

Ohjaus: Kornél Mundruczó
Pääosissa: Vanessa Kirby, Shia LaBeouf, Ellen Burstyn,
Iliza Shlesinger, Benny Safdie, Sarah Snook, Molly Parker, Steven McCarthy,
Tyrone Benskin, Frank Schorpion, Harry Standjofski
Genre: Draama
Kesto: 2 tuntia 6 minuuttia

Palaamme takaisin Netflix-alkuperäiselokuvien pariin ja tällä kertaa otamme käsittelyyn Korné Mundruczón ohjaama draamaelokuva Pieces of a Woman. Elokuva perustuu hänen ja Kata Wéberin samannimiseen näytelmään, joten on kiehtovaa nähdä, kuinka tarina adaptoidaan lavalta valkokankaalle. Selailin vuodenvaihteessa Netflixin tulevia elokuvia ja löysinkin pari kiinnostavaa tapausta. Kiinnostukseni tätä elokuvaa kohtaan heräsivät nimekkään näyttelijäkaartin myötä.

Mielestäni kaikki vaativimpien elokuvien ystävät voivat olla samaa mieltä siitä, että jos ohjaaja palkkaa Vanessa Kirbyn, Shia LaBeoufin ja Ellen Burstynin samaan projektiin, kääntää se varmasti monen tahon päät kyseisen projektin suuntaan puhtaasta uteliaisuudesta. Odotukseni elokuvaa kohtaan olivat siitä huolimatta kuitenkin pidättäytyväiset, vaikka toivoinkin sen yllättävän minut jollain positiivisella tavalla. Onnistuiko Pieces of a Woman siinä vai vaipuiko se lukuisten Netflix-pettymysten joukkoon?


Nainen joutuu armottoman tunnemyrskyn kourin riipaisevan kotisynnytyksen jälkeen ja tämä putoaa syvälle surun kuiluun, joka eristää hänet omasta puolisostaan ja perheestään. Traumaattisten muistojen riivatessa perhettä kauan tapahtuneen jälkeenkin, heidän väliset siteensä alkavat syöpymään entistä kiivaammin, eikä paluuta takaisin ole enää näköpiirissäkään. Pystyykö nuori pari selviämään koettelemuksistaan yhdessä vai aiheuttaako se liikaa taakkaa molemmille osapuolille?

Pieces of a Woman on aika merkillinen tapaus kaiken kaikkiaan. Jos jotain täytyisi elokuvasta heti kättelyssä sanoa, niin se olisi ehdottomasti se, ettei se välttämättä ole kaikkien kuppi teetä. Se tulee nopeasti ilmi ensimmäisen puolituntisen aikana, joka koettelee katsojaa monella emotionaalisella tasolla. Elokuva avaa tarinansa esittelemällä nopeasti merkittävimmät hahmot ja itse tilanteen, mikä on kehittymässä nopeaa tahtia silmiemme edessä.


Vanessa Kirbyn esittämä Martha Weiss työskentelee toimitusjohtajana jonkin sortin yrityksessä, joka lähtee äitiyslomalle odottamaan kauan odotettua synnytystä. Hänen miehensä, Shia LaBeoufin esittämä Sean Carson, on rakennusmies, joka sanoi tulevan tyttärensä kävelevän ensimmäisenä valmistamallaan sillalla. Eräänä päivänä Marthan lapsivesi tulee ja tilanne lähtee liikkeelle. Seuraamme avauskohtauksen aikana tuskaliasta ja hermoja raastavaa synnytysprosessia, joka vuoristoradan lailla kiikkuu lupaavan ja vaarallisen välillä.

Mikä tekee tästä kohtauksesta niin poikkeuksellisen upean, on sen pitkäkestoinen ja uskottavan luonnollinen olemus, joka saa luultavasti kenet vain tuntemaan edes jotain eskaloituvaa tilannetta kohtaan. Yhden pitkän kohtauksen aikana tunnemme jännitystä, iloa, pelkoa ja helpotusta, mutta sekoitetussa järjestyksessä tietenkin. Opimme ensimmäisen kolmanneksen aikana paljon hahmoistamme etenkin tarkkailemalla pieniä yksityiskohtia ja viittauksia rivien välistä, jotka antavat suuntaa sille, minkälaisista ihmisistä on elokuvassa kyse.


Synnytyksen jälkeen henkinen puntarointi alkaa ja pari alkaa etääntyä toisistaan yhä enemmän ja enemmän. Epätoivon ja -luulon keskelle joutuneet Martha ja Sean alkavat pikkuhiljaa suistumaan yhteisiltä raiteiltaan yrittäessään pitää kiinni omasta mielenterveydestään, minkä vuoksi tilanne ajautuukin hyvin räjähtäville teille. Seuraamme, kuinka molemmat osapuolet käsittelevät tapahtumia itsenäisesti ja omalla nojallaan, kunnes tilanne alkaa eskaloitumaan taustalla kehittyneen vastakkainasettelun seurauksena.

Jo eskaloitunut tilanne elää ja muuntautuu pitkin elokuvaa moneen muotoon, mutta muutamaa erinomaista kohtausta lukuunottamatta, se ei kuitenkaan onnistu pitämään kokonaisuuttaan samalla tasolla tasapainoisesti. Elokuva on erittäin laadukas ja raskas materiaaliltaan, mutta kovin poikkeuksellista tai muistettavaa siitä on hankalaa tehdä tekemälläkään. Toki tarina lainehtii omalla nojallaan eteenpäin ja väkevä draama puree efektiivisesti, mutta jotain siitä tuntuisi kuitenkin puuttuvan. Hahmojen väliset suhteet toimivat näytöllä hyvin uskottavalla tavalla ja heitä haastetaat monilla erilaisilla käänteillä pitkin tarinaa, mikä tekeekin siitä niin intensiivisen vastaanotettavan.
 

Roolisuoritukset ovat suurimmaksi osaksi erittäin vakuuttavia ja varteenotettavia tapauksia. Vanessa Kirby Martha Weissina ja Ellen Burstyn hänen Elizabeth-äitinään ovat elokuvan ehdottomia valonpilkahduksia, jotka ansaitsevat kaiken saamansa huomion itselleen, kun taas Shia LaBeouf Sean Carsonina hiukan pettää alisuorittavalla asenteellaan. Hän on vain paikoitellen samalla aaltopituudella muiden näyttelijöiden kanssa ja kun näin tapahtuu, on laatukin poikkeuksellisen upeaa seurattavaa.
 
Sekin täytyy kyllä mainita vielä, että vaikka elokuva itsessään ja sen painostava tunnelma tuntuu samaistuttavan uskottavalta monesta näkökulmasta katsottuna, syntyy näyttelijöiden välille ajoittain tahattoman koomisia tilanteita ja hetkiä, jotka välittävät täysin vääränlaisen tunteen näytön toiselle puolelle katsojan vastaanotettavaksi. Siitäkin huolimatta ohjaaja Kornél Mundruczó onnistuu virittämään elokuvan emotionaalisella latauksellaan, joka vaikuttavasti purkautuu silmiemme edessä viiltäväksi draamaksi.


Pieces of a Woman -elokuva on laadukas draamanäytelmä, joka yllättää katsojansa vaativalla intensiteetillään, vaikka sen efektiivisyys hiipuukin aika ajoin valitettavan matelevaksi. Jos katsoja ei ole tottunut tai välitä vastaavanlaisista painostavan hidastempoisista draamaelokuvista, voi tämäkin teos tuntua ikuisuusprojektilta yhdeltä istumalta, vaikka tarinallisesti tuotos herättääkin paljon tunteita, sekä pohdiskelua yhteiskunnallisista teemoista, kuten vastuullisuudesta ja mielenterveyden ylläpidon vaikeuksista. Sanoisin näin, että jos aihe itsessään ei kiinnosta tai draamaelokuvat eivät tunnu uppoavan muutenkaan, ei kannata tätä elokuvaa välttämätä harkitakaan katsottavaksi. Laadukas se siitä huolimatta on.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 8.1.2021
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit