Snowpiercer | Kausi 1 (2020) - arvostelu

 

Luojat: Graeme Manson, Josh Friedman
Pääosissa: Daveed Diggs, Jennifer Connelly, Alison Wright, Katie McGuinness,
Mickey Sumner, Sam Otto, Iddo Goldberg, Sheila Vand, Mike O'Malley, Susan Park,
Annalise Basso, Kerry O'Malley, Vincent Gale, Roberto Urbina, Steven Ogg
Genre: Toiminta, Draama, Scifi
Jaksoja: 10

Nyt on aika ottaa pitkästä aikaa uusi sarja käsittelyyn, jonka katsastamista olen siirtänyt jo jonkin aikaa. Snowpiercer on vuonna 2020 alkanut yhdysvaltalainen post-apokalyptinen sarja, joka perustuu Bong Joon Hon vuonna 2013 ohjaaman samannimisen eteläkorealaisen elokuvan tapaan Snowpiercer-sarjakuvaan. Elokuvan loistaessa maailmalla uudestaan arvostetun ohjaajan noustessa takaisin katselulistojen kärkeen, on kiehtovaa nähdä, kuinka hänen oman luomuksensa pärjää tällä kertaa Turner Network Television-yhtiön tuottaman sarjan muodossa. Saavatko sarjan luojat Graeme Manson ja Josh Friedman konseptista enemmän irti näin sarjan muodossa vai lähteekö se täysin laukalle?


Uusi jääkausi riepottelee ihmiskuntaa ja miljardien kuollessa ulkona kylmyyteen, vain minimaalinen osa väestöstä onnistutaan pelastamaan uuden ikiliikkujajunan Snowpiercerin suojaan. Tuhannen ja yhden vaunun junassa luokkaerottelut jakautuvat vaunujen mukaan ja ne jotka eivät ole lippua junaan maksaneet, joutuvat sen perälle kärsimään seurauksista. Seitsemän vuotta myöhemmin perävaunulaiset alkavat saamaan tarpeekseen epäreilusta kohtelusta ja taistelu paremmasta tulevaisuudesta on valmis alkavaksi.

Sarja avaa lyhyellä alustuksella, jonka aikana katsojalle näytetään se, kuinka tämä post-apokalyptinen maailma on ajautunut nykyiseen tilaansa ja miten selviytyneet ihmiset  ovat onnistuneet adaptoitumaan massiivisiin muutoksiin. Ihmiset ovat aina olleet suurin riski maailmalle ja syystäkin. Impulsiiviset ja hätiköidyt ratkaisut johtavat usenmiten tuhoisiin lopputuloksiin ja kun vastassa ovat hurjat luonnonvoimat, jää ihmiskunta aina jyrän alle. Snowpiercer on järkälemäinen ikiliikkujajuna, joka koostuu sadoista vaunuista ja tiukasta hierarkiasta.
 

Junan on pysyttävä liikkeessä, jotta elämä voi jatkua, mutta kun se alkaa luhistumaan alta, saattaa matka muuttua astetta töyssyisemmäksi. Mitä lähemmäs veturia junassa edetään, sitä vauraampaa populaatio on ja sitä enemmän etuoikeuksia vaunujen asukkaat saavat. Yhtälailla mitä lähemmäs junan häntää etenemme, sitä järkyttävimmiksi olosuhteet muuttuvat. Kaiken tämän takana, tai no edessä, komeilee omissa oloissaan viihtyvä herra Wilford, joka yrittää parhaansa mukaan pitää junan tasapainon yllä. Mies kommunikoi muun junan kanssa palveluosaston pomon Melanie Cavillin kautta.

Seuraamme sarjassa ensisijaisesti kahta merkittävää hahmoa ja heidän ympärillään eskaloituvaa tilannetta. Perävaunussa vuosia virunut etsivä Andre Layton pääsee yllättäen selvittämään kolmannen luokan vaunussa tapahtunutta murhaa, joka saattaisi horjuuttaa koko junan tasapainoa merkityksellisyytensä vuoksi. Jakso jaksolta mies oppii junan toimikaavasta ja sen epäreilusta luokkaerottelusta, joka on koetellut perävaunulaisia monen raskaan vuoden ajan. Palveluosaston pomo Melanie Cavill taas vastaa junan tasapainon pitkäjänteisyydestä ja kontrollista. Nainen operoi vaunusta toiseen varmistaakseen matkan jatkuvuuden ja matkustajien tyytyväisyyden.
 

Kun yllättävä murha tapahtuu, joutuu Melanie kollegoineen tekemään töitä kahta kauheammin pitääkseen  junan kasassa ja tilanteen kontrollissa. Salaisuuksien paljastuessa herra Wilford joutuu silmätikuksi ja kun tasapaino on mennyttä, koko ihmiskunnan kohtalo on hiuskarvan varassa. Sarja käsittelee vaativia teemoja luokkaerottelusta inhimillisyyteen ja yhteiskunnalliseen tasapainoon, joka alkaa järkkymään, kun alaluokan ihmiset alkavat taistelemaan omista oikeuksistaan.
 
Vaikka teemat rajoittuvatkin suurimmaksi osaksi näihin ääripäihin, on käsiteltävää paljon ja monessa eri muodossa myös. Sarja jossain määrin tekeekin siinä virheen, ettei valitse tiettyjä teemoja syvällisempään käsittelyyn, vaan pyrkii tuomaan mahdollisimman paljon ideoita materiaalinsa monipuolistamiseksi ja keikuttamiseksi. Jotkut niistä jäävät hiukan alisuorittaviksi, minkä vuoksi tuntuukin, että sarja kadottaa ajoittain luontevan tasapainonsa. Onneksemme siitä huolimattakin Snowpiercer-sarja muistaa pitää tärkeimmän niistä, eli inhimillisyyden, keskipisteenä.


Jos täytyy jotain sanoa sarjasta, niin nostaisin astialle ehdottomasti sen vankan yrittämisen halun. Sen puutteesta ei nimittäin voi sarjaa syyttää. Se yrittää olla mahdollisimman perusteellinen ja mukaansatempaava kokonaisuus kaiken kaikkiaan. Itse konseptissa ja tarinassa on paljon potentiaalia, sillä siinä voi edetä niin monella eri tavalla jatkoa ajatellen. Vaikka sanoisinkin, että Bong Joon Hon elokuva onkin kokonaisuudessaan parempi, on sarjalla paljon annettavanaan.

Teknisesti Snowpiercer on laadukasta seurattavaa. Visuaalisesti se onnistuu välittämään vaikuttavasti eri vaunujen herättämiä tunnetiloja ja niiden välisiä kontrastieroja. Efektit ovat sarjalle toissijainen asia, vaikka nekin toki yllättävät varteenotettavuudellaan. Juna pitää yhdessä tuhat ja yksi vaunua, joista lähes jokainen näyttää ja tuntuu erilaiselta. Tunnelma pysyy kuitenkin yhtenäisenä monipuolisuudestaan huolimatta. Post-apokalyptinen maailma tuntuu perimmiltään uskottavalta, vakka idean tasolla onkin absurdi.


Snowpiercer-sarjan ensimmäinen tuotantokausi on lupaava alku kiehtovalle post-apokalyptiselle konseptille. Vaikka se ei olisikaan missään nimessä täydellinen, paranee se jakso jaksolta oikein toimivaksi kokonaisuudeksi. Näyttelijät ovat suurimmaksi osaksi loistavia sarjassa, vaikka ajoittaista ylinäyttelemistäkin on havaittavissa paikoitellen. Nyt kun tilanne on jäänyt täysin avonaiseksi hahmojen tulevaisuuden kannalta, on kiehtovaa nähdä, mihin eskaloituvat raiteet ikiliikkujajunan vievät seuraavaksi. Sen voin ainakin sanoa, että kiinnostus toista tuotantokautta kohtaan nousivat huimasti nostattavan lopetuksen johdosta.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 25.1.2021
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, sarjan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit