Prinssille morsian | Coming to America (1988) - arvostelu

 

Ohjaus: John Landis
Pääosissa: Eddie Murphy, Arsenio Hall, Shari Headley, James Earl Jones,
John Amos, Madge Sinclair, Paul Bates, Eriq La Salle, Frankie Faison,
Vanessa Bell, Louie Anderson, Allison Dean, Samuel L. Jackson
Genre: Komedia, Romantiikka
Kesto: 1 tunti 57 minuuttia

Tällä kertaa otamme käsittelyymme hieman rennomman liikkuvan kuvan, kun vuoroon astuu vuonna 1988 julkaistu romanttinen komediaelokuva Prinssille morsian. Ohjaaja John Landis on paperilla itselleni täysin tuntematon nimi, mutta tutkiessani miehen filmografiaa enemmän, yllätyin siitä, että olin nähnyt tai kuullut niin monesta hänen ohjaamastaan projektista aiemmin. Prinssille morsian on siitä mielenkiintoinen elokuva, ettei sitä nykypäivänä välttämättä pystyisi tekemään riskialttiin materiaalin vuoksi.
 

Eddie Murphy on ollut suuressa osassa lapsuuttani ja katsoin hänen tähdittämiä elokuvia yhä uudelleen ja uudelleen pienempänä. Prinssille morsian ei ollut ensimmäinen Eddie Murphy -elokuva, jonka olin koskaan nähnyt, mutta yksi niistä muistettavimmista kuitenkin. Muistan elokuvan olleen hauska ja itsetietoinen kokonaisuus, vaikka aikansa tuotoksena sitä tänä päivänä pidetäänkin. Nyt oli kuitenkin aika palauttaa elokuva mieliin ja katsoa, että onko se kestänyt aikaa hyvin?

Afrikassa varakkaassa Zamundassa asusteleva prinssi Akeem alkaa kyllästymään kuninkaalliseen elämäänsä ja saamaan aina kaiken haluamansa. Prinssin isä, kuningas Jaffe Joffer järjestää pojalleen syntymäpäivälahjaksi aviopuolison, jota prinssi ei ole kuitenkaan koskaan aiemmin tavannutkaan. Häät keskeytyvät, kun Akeem kertoo isälleen menevänsä Yhdysvaltoihin kokeilemaan onneaan. Kuningas antaa hänelle aikaa neljäkymmentä päivää ja Akeem pyrkii löytämään kunnollisen naisen vaimokseen New Yorkin tavanomaisesta Queensista.


Seuraamme elokuvassa Eddie Murphyn esittämää prinssi Akeemia ja hänen mahtipontista yritystään löytääkseen itselleen vaimon toiselta puolelta maailmaa neljässäkymmenessä päivässä. Mies on koko kuninkaallisen elämänsä aikana tottunut koreaan elämään tekemättä oikeastaan mitään itse. Kuntoilua lukuunottamatta prinssi Akeemin avustajat tekevät kaiken hänen puolestaan pukeutumisesta peseytymiseen ja niin edelleen. Päivittäisen rutiinin käydessä pitkästyttäväksi, nuori mies päättää tehdä jotain elämällään ja etsiä itselleen unelmiensa vaimon.

James Earl Jonesin esittämä Zamundan kuningas Jaffe Joffer on vaimonsa Madge Sinclairin esittämän kuningattaren Aoleonin kanssa onnistunut löytämään pojalleen sopivan vaimon ja he sopivat ennakkoon Akeemin kaksikymmentävuotissyntymäpäivillä tapahtuvista häistä. Elokuva on siitä mielenkiintoinen tapaus, että hyppäämme niin sanotusti pää edellä Zamundan taianomaiseen kuningaskuntaan seuraamaan prinssi Akeemin elämän tärkeintä hetkeä. Akeem on vasta tässä vaiheessa elämäänsä alkanut kyseenalaistamaan kuningaskunnan ahdasmielisiä perinteitä ja kuningasperheen pröystäilevää elämäntapaa.
 

Kuningas Joffer on pitänyt tiukasti kiinni esi-isien luomista perinteistä ja yrittääkin selittää pojalleen, kuinka tärkeitä perinteetkin ovat kuningaskunnalle. Kokemattomuutensa vuoksi Akeem päättää nähdä maailmaa ja kokea jotain uutta ennen kuin hän joutuu menemään naimisiiin. Hän ei kuitenkaan haluaisi ajaa itseään pakkoavioon isänsä painostamana. Kunnollisen vaimon löytäminen ei ole kuitenkaan niin helppoa kuin ehkä kotimaassa, mutta Akeem ei luovuta asian suhteen. Hänen apurikseen lähetetään Arsenio Hallin esittämä palvelija Semmi, jonka sietokyky tavalliseen elämään on puhdas nolla.
 
Mies toimii elokuvassa Eddie Murphyn tutkaparina ja he toimivat toinen toisilleen hyvin toimivina koomisina kevennyksinä. Hallin ja Murphyn kemia on vankkumaton alusta asti ja heidän komediansa ajoitus on erinomainen kaikin puolin. Akeem aloittaa väliaikaisesti uuden elämän McDowell's -pikaruokaravintolaketjun siivoajana. Mies törmää yllättäen paikan omistajan John Amosin esittämän Cleo McDowellin tyttäreen, Shari Headleyn esittämään Lisaan, johon mies ihastuu ensi näkemältä.


Akeem yrittää saamaan naisen huomion samaan aikaan, kun Semmi hoputtaa miestä tekemään liikkeensä, jotta he pääsisivät takaisin etuoikeutetun elämänsä pariin. Mies ei halua kuitenkaan hosua, vaan antaa naiselle aikaa lämmetä hänen erikoislaatuiseen luonteeseensa. Hän jättää myös rikkautensa taka-alalle, eikä halua leveillä niitä helpottaakseen suurta taakkaansa, sillä hän pyrkii matkallaan löytämään aidon rakkauden, eikä rikkauksien perässä roikkuvan teeskentelijän. Hän kuvainnollisesti siis jättää kuninkaallisuutensa kotimaahansa ja pyrkii viehättämään naisen omana itsenään.

Tilanne ei ole kuitenkaan ihan niin mustavalkoinen kuin sitä ajattelisi, sillä monet sivutekijät vaikuttavat tilanteen eskaloitumiseen niin keskeisesti. Elokuva käsittelee kulttuurieroja ja niiden ympärillä kehittyneitä oletuksia, joita vastaan päähahmo yrittää taistella vastaan. Vaikka mies arvostaakin isänsä tahtoa, hän haluaa kehittää ja avartaa kansalaistensa ajattelutapaa poistamalla turhat rajoitukset ja perinteet aitojen tunteiden edessä. Vaikka konsepti itsessään onkin hurja ja ylilyövä monella tapaa, se tiedostaa oman huvittavuutensa ja käyttää sitä hyväkseen nasevalla ja koomisella tavalla pitkin elokuvaa.


Prinssille morsian on edelleenkin viihdyttävä komediaelokuva, joka onnistuu tuomaan esille hyvin tärkeitä teemoja ja ajatuksia näytölle katsojan pohdittavaksi. Pystymme investoitumaan elokuvan tarjoamiin hahmoihin, minkä vuoksi heidän koettelemuksensa ja onnistumisensa tuntuvat niin palkitsevilta. Eddie Murphy säkenöi pääroolissaan Arsenio Hall vierellään, eivätkä miehet tunnu tyytyvän vain yhteen rooliin, koska he molemmat esittävät neljää hahmoa elokuvassa. Nykypäivänä nämä roolisuoritukset olisivat kritiikin kohteena, mutta itse näen ne vakuuttavina ja ulottuvina roolisuorituksina, jotka naurattavat ylilyövyydellään.
 
Vaikka elokuva välillä joutuukin suoristamaan mutkia suoriksi oikoen muutamia yksityiskohtia, osaa se ajaa asiansa moitteettomasti harmittomana ja koomisena tarinana. Prinssille morsian on aikansa tuotos, joka pitää sisällään jopa yllätävän paljon sydäntä. Vaikka jotkut tietyt vitsit ovatkin ikääntyneet hiukan kehnosti ajan kanssa, naurattavat ne vieläkin uhkarohkeilla maneereillaan. Elokuva on kuitenkin mukaansatempaava ja romanttinen tarina odottamattomasta ja epätavallisesta rakkaudesta, joka näyttää sen, että elämä saattaa yllättää erikoisilla tavoilla, kun sitä vähiten odottaa.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 4.3.2021
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit