Ohjaus: Makoto Kamiya
Pääosissa: Paul Mercier, Alyson Court, Laura Bailey,
Roger Craig Smith, Crispin Freeman, Michelle Ruff, Michael Sorich,
Salli Saffioti, Mary Elizabeth McGlynn, Steve Blum
Genre: Animaatio, Toiminta, Kauhu
Kesto: 1 tunti 37 minuuttia
Capcomin luoma Resident Evil -pelisarja kuuluu ehdottomasti selviytymiskauhupelien aatelistoon, joten sen suosiota on turha todellakaan kyseenalaistaa. Vaikka itselleni pelisarja tulikin enemmän tutuksi vasta 2010-loppupään julkaisujen myötä, on kokemusta alkuperäisistä peleistä kertynyt lapsuudenkin mittaan jossain määrin. Resident Evil -pelit ovat olleet itselleni sellaisia tapauksia, joita olen salaa koulukavereiden luona kokeillut.
Valitettavasti kovin vankkaa sidettä en saanut niihin tuolloin vielä aikaiseksi eriävien kiinnostusten kohteiden vuoksi. Vasta pelisarjan seitsemäs osa, Resident Evil 7: Biohazard, onnistui herättämään kiinnostukseni alkuperäismateriaaliin ja lähdin avoimin mielin pelaamaan ja tutkimaan pelisarjan omaperäistä ja eriskummallista historiaa. Nyt oli aika kuitenkin ottaa Sony Picturesin ja Capcomin yhteistyössä tehdyt animaatioelokuvat käsittelyyn, joihin sattumalta törmäsin mytologiaan perehtyessäni.
Resident Evil: Degeneration, joka tunnetaan Japanissa myös nimellä Biohazard: Regeneration, on Resident Evil -pelisarjaan perustuva animaatioelokuva, joka jatkaa pelisarjan tarinaa eteenpäin. Elokuvassa seurataan Leon S. Kennedyn ja Claire Redfieldin selviytymistä seitsemän vuotta Raccoon Cityn tapahtumien jälkeen. Hardvardvillen lentokenttä joutuu yllättäen sulkutilaan, kun vaarallinen T-virus pääsee siellä vapaaksi. Miten virus on päässyt jälleen kerran vapaaksi ihmisten keskelle ja kuka on kaiken tämän takana?
Seuraamme elokuvassa, kuinka vaarallinen virus pääsee vapaaksi lentokentällä aiheuttaen massiivisen kaaoksen. T-viruksen nimellä kulkeva laboratorioluomus leviää pureman kautta ja muovaa tartunnan saaneet verenhimoisiksi saalistajiksi. Lentokenttä pistetään armeijan ja erikoisjoukkojen tiukan tarkkailun alle. Alue myös eristetään kauttaaltaan leviämisriskin minimoimiseksi. Vastauksia etsiessä erikoisjoukot saavat Yhdysvalloista vahvistukseksi pätevän agentin, Leon S. Kennedyn, jolla on jo runsaasti kokemusta Umbrella Corporation -yhtiön luomasta viruksesta ja sen torjunnasta.
Umbrella Corporation -yhtiön kaatuessa jo vuosia aikaisemmin viruksen aiheuttamien otsikoiden vuoksi, tekijä tuntuu olevan täydellinen mysteeri. Leon S. Kennedy lähteekin selvittämään tilannetta ja perimmäisiä motiiveja biohyökkäyksen takana. Hänen lisäkseen Claire Redfield on löytänyt itsensä yllättävästikin keskellä kaaosta ja WilPharma-yhtiön edustajana hän pyrkii päästä asian ytimeen saadakseen tekijät vastuuseen. Tilanne alkaa kuitenkin lähtemään nopeasti käsistä ja yhdysvaltalaisten vahvistusten on tehtävä vaikeita päätöksiä viruksen pysäyttämiseksi.
Resident Evil -pelisarjan kannattajat pääsevät seuraamaan rakastamiaan hahmojaan toiminnan keskellä. Vaikka esteettisesti ja mytologisesti elokuva seuraakin vannoutuneesti alkuperäismateriaaliaan, tarina itsessään jää ikävällä tavalla valitettavan aliravituksi. Saamme toki jonkin verran arvokasta tietoa käsiteltävän maailman nykyisestä tilasta ja mihin se on näillä näkymin suuntaamassa, mutta varsinaista vaikutusta se ei kuitenkaan onnistu oikeastaan tekemään, mikä on kyllä sääli.
Vaikka maailma onkin hyvin kiehtova ja oikukas perimmiltään, jää tarina jopa poikkeuksellisen ennalta-arvattavaksi ja väsähtäneeksi. Monet kysymykset nousevat pinnalle elokuvaa seuratessa, mutta emme aina saa niihin toivottuja vastauksia missään vaiheessa koulittua. Se on tietenkin hienoa, että mysteeriä pyritään syventämään suurien kysymysten äärellä, mutta kun vastaukset raapivat vain pintaa, on elokuvasta vaikea saada mitään merkityksellistä irti edes kannattajan näkökulmasta katsottuna.
Jos jossain elokuva onnistuu mukailemaan aikakauttaan hienosti, on sen visuaalinen ilme. Teknisesti se mukailee vahvasti peleille tuttua animaatiotyyliä. Vaikka animaatio ei olekaan aikaa kovin hyvin kestänyt, onnistuu se upeasti mukailemaan PlayStation 3 -videopelikonsolin grafiikoita - välittäen samalla sen ajan Resident Evil -pelimaailman vakuuttavasti näytön toiselle puolelle. Parhaimmillaan elokuva näyttää aivan Resident Evil -peliltä, mutta monesti taas se pitää sisällään paljon rajoitteita - etenkin hahmojen liikkeiden ja kasvojen olemattoman motoriikan puolesta, mikä kyllä pistää silmään ikävällä tavalla.
Sanotaanko näin, että pelisarjan kannattajat saavat varmasti kaipaamansa viihteen irti elokuvasta, vaikka se ei mitenkään selkäpiitä kutkuttaisikaan. Resident Evil: Degeneration -elokuva vaikuttaakin sellaiselta idealta, joka on jäänyt jossain vaiheessa pelisarjaa suunnittelupöydällä parempien käsikirjoitusten alle ja valunut lopulta unholaan. Näkisin sen helposti Resident Evil -pelisarjan jatko-osana, mutta tässä muodossaan pinnallisuutensa ja vähäisen merkityksensä vuoksi, se jää kuin jääkin vain keskinkertaiseksi toteutukseksi. Heikko käsikirjoitus, ailahteleva tekninen toteutus ja ennalta-arvattavan väsynyt tarina muodostaa hyvin epätasapainoisen katselukokemuksen.
Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 15.6.2021
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com
Kommentit
Lähetä kommentti