Ohjaus: Leigh Janiak
Pääosissa: Kiana Madeira, Ashley Zukerman, Gillian Jacobs,
Olivia Scott Welch, Elizabeth Scopel, Benjamin Flores Jr, Randy Havens,
Julia Rehwald, Matthew Zuk, Fred Hechinger, Michael Chandler
Genre: Kauhu, Mysteeri
Kesto: 1 tunti 54 minuuttia
Asiansa ajavan ensimmäisen ja mainion toisen osan jälkeen oli aika edetä Netflix-striimauspalvelun Fear Street -alkuperäiselokuvatrilogian kolmanteen ja viimeiseen osaan. Fear Street - Osa 3: 1666 on vuonna 2021 julkaistu yliluonnollinen kauhuelokuva, joka perustuu niin sanotun ''lapsille suunnatun Stephen Kingin'', eli R. L. Stinen, kirjoittamaan samannimiseen kirjasarjaan. Ohjaajan pallille palaava Leigh Janiak
onnistui aiempien osien muodossa vakuuttamaan katsojat siitä, että häneltä
löytyy potentiaalia ja omaa visiota viedä projekti kunniakkaasti loppuun asti.
Nyt kun olemme niin sanotusti vastaanottaneet rakkauskirjeet Scream- ja Perjantai 13. -elokuvasarjoja mukailevien elokuvien muoteissa, oli aika edetä aikajanalla yhä taaemmas menneisyyteen vuoteen 1666. On mielenkiintoista nähdä minkälaisen suuntauksen elokuvatrilogia ottaa seuraavaksi viimeistelläkseen kokonaisvaltaisen tarinansa. Ottaen huomioon, että elokuva sijoittuu 1600-luvun puoleen väliin, voimme odottaa varmuudella alkukantaisempaa asetelmaa maustettuna jonkin sortin noitavainoon, sekä muihin yliluonnollisiin konsepteihin. Onnistuuko kolmas osa pistämään trilogian toimivasti pakettiin?
Trilogian päättävä osa jatkaa tarinaa totutusti siitä, mihin edellinen omassaan jäi. Deena on onnistunut löytämään Sarah Fierin irti leikatun käden ja hän päättää viedä sen haudatun ruumiin luo. Näin tehdessään nuori nainen yllättäen vaipuu hyvin realistiselta tuntuvan näyn sisälle, joka pistää hänet Sarahin saappaisiin 1600-luvun puoleen väliin. Tämä pääsee kokemaan tapahtumat etupenkiltä ja pyrkii parhaansa mukaan selvittämään kammottavan kirouksen alkuperän pysäyttääkseen sen lopullisesti. Voiko kirouksen vielä kumota vai onko sen määre jatkua loputtomiin?
Fear Street - Osa 3: 1666 on kyllä mielenkiintoinen konseptiltaan, mutta rakenteellisesta näkökulmasta katsottuna siinä on kuitenkin petrattavaa. Elokuvan tarina nimittäin toimii kahdessa ujon tunnin pituisessa osassa ja käsittelee odotettuun tapaan sekä 1666-, että 1994- vuoden aikajanaa. Vaikka luonnollisesti tuntuisikin siltä, että teoriassa näin se kuuluisikin tehdä, tuntuu toteutus hyvin kaksijakoiselta ja epätasapainoiselta kaiken kaikkiaan. Myös ennalta-arvattavuus on isona ongelma elokuvassa, mikä ottaa oman osansa katselukokemuksesta.
Seuraamme ensimmäisen puoliskon aikana 1666-vuoden tapahtumia, joiden aikana pääosin päähahmonamme trilogian mittaan toiminut Kiana Madeiran esittämä Deena joutuu elämään hyperrealistisen näyn sisällä Sarah Fierin viimeisiä kohtalokkaita päiviä. Saamme suht selkeän käsityksen siitä, että miten maailma on tuolloin toiminut ja mitkä aatteet ovat liikuttaneet maailmaa tuolloin. Temaattisesti elokuva kuitenkin lisää nykyajan tunnetta yhdistämällä nykyajan aatteita alkukantaisempaan ympäristöön.
Vaikka ohjaaja Leigh Janiak osittain onnistuukin yhdistämään näitä tekijöitä yhtenäiseksi ja suht realistiseksi tarinakaareksi, tuntuu elokuvan alkupuolisko jossain määrin epäkorrektilta ja turhan nykyaikaiselta teemojensa puolesta, kun ottaa huomioon sen käsittelemän aikakauden. Elokuvan puolittuminen tuntuu katsojan näkökulmasta katsottuna myös jokseenkin hassulta. Tarinan puolesta se käy täysin järkeen, miksi rakenne on tällä tavalla puolitettu, mutta tarinankerronnallisesti se uhraa paljon syventymisen mahdollisuuksia sekä itse tarinalle, että sen käsittelemille hahmoille.
1666-vuoteen sijoittuva tarinakaari on odotetustikin hidastempoisempi ja kärsivällisempi kokonaisuus, mutta kun käytettävissä on vain vajaa tunti rakentaa ympäröivää maailmaa, sen hahmoja ja kertoa itse tarinaa, on ujo tunti liian lyhyt saadaksemme siitä mitään merkittävää irti. Takaisin 1994-vuoteen hypätessämme elokuvan toisen puoliskon aikana, tarinankerronta muuttuu rajusti nopeatempoisemmaksi ja hetkisemmäksi. Jälkimmäisen puoliskon tehtävänä onkin sitten pistää koko tarinakokonaisuus pakettiin mahdollisimman luontevalla tavalla.
Elokuvan ensimmäinen puolisko mukailee vahvasti The Witch- ja The Village -elokuvia, jotka joko asetelmansa tai aikakautensa puolesta tuntuvat muistuttavan toisiaan. Elokuvatrilogia on alusta asti maininnut mystisen noidan kirouksesta, joka on pelotellut Shadysiden asukkaita vuosisatojen ajan. Noituuteen paneudutaankin tällä kertaa astetta tunnollisemmin, sillä pääsemme vihdoin todistamaan kirouksen varsinaista alkuperää ja niihin syihin, miksi noita päätti kaupungin kirota.
Yksi isoimmista riskeistä elokuvatrilogiassa oli sen käänteinen aikajana. Tarinaa lähdettiin syventämään hyppäämällä ajassa taaksepäin. Vaikka edellinen osa onnistuikin vielä toimimaan ennalta-arvaamattomampana kokonaisuutena, ei se enää valitettavasti tuntunut kantavan kolmanteen trilogian päättävään elokuvaan. Tiedämme jo alusta asti, mitä elokuvassa tulisi tapahtumaan, mikä vei ikävästi sen mysteerisyyttä ja mukaansatempaavuutta pois. Seurasimme vain kärsivällisesti todennäköisempien teorioidemme varmistumista elokuvan mittaan ja jälkimaku jäi kuin jäikin vähän ristiriitaiseksi.
Fear Street - Osa 3: 1666 on keskitasoinen elokuva, joka tuntuu paljon pinnallisemmalta ja ennalta-arvattavammalta trilogian lopetukselta kuin mitä se olisi voinut parhaimmillaan olla. Ensimmäinen puolisko tuntuu polkevan tarinassa ikävästi paikallaan, vailla sen efektiivisempää vaikutusta, kun taas toinen yrittää epätoivoisesti nostattamaan kierroksia tehdäkseen odotetusta lopetuksesta jollain tapaa mukaansatempaavamman.
Vaikka elokuva yrittääkin änkeä kaksi eri tyylistä tarinakaarta yhteen ja niputtaa kokonaisvaltaisemman tarinan yhtenäiseksi, tuntuu toteutus hiukan hosutulta. Siitä huolimatta Fear Street -trilogia tarjoaa paljon miellyttäviä esteettisiä ratkaisuja, nostalgisia viittauksia ja jopa yllättävän raakoja kohtauksia, joiden vuoksi pelkästäänkin voi elokuvat katsoa mielellään. Ohjaajana toiminut Leigh Janiak kuitenkin yllättää positiivisesti ja toivonkin naisen menestystä alalla. Toivon näkeväni pian lisää ohjaajalta, jos ei Fear Streetin, niin jonkin muun konseptin kanssa, sillä potentiaalia näyttäisi ehdottomasti olevan hihassa.
Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 27.7.2021
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com
Kommentit
Lähetä kommentti