Luoja: Álex Pina
Pääosissa: Úrsula Corberó, Álvaro Morte, Itziar Ituño, Pedro Alonso,
Jaime Lorente,
Paco Taos, Alba Flores, Miguel Herrán, Enrique Arce, María Pedraza,
Fernando Soto, Esther Acebo, Darko Perić, Roberto García Ruiz, Mario de
la Rosa
Genre: Rikos, Toiminta, Draama
Genre: Rikos, Toiminta, Draama
Jaksoja: 13
Nyt onkin aika ottaa käsittelyyn yksi viime vuosien suurimmista maailmanlaajuisista ilmiöistä - Rahapaja-sarja, eli espanjalaisittain La casa de papel. Sarjasta vastaa espanjalainen Álex Pina, joka on itselleni täysin tuntematon nimi liikkuvien kuvien maailmassa. Vuonna 2017 espanjalainen Antena 3 -televisiokanava esitti sarjan ensimmäisen osan viidessätoista jaksossa, minkä Netflix-striimauspalvelu päätti hankittuaan oikeudet supistaa kolmeentoista saadakseen ensimmäisen osan lopetuksen avonaisemmaksi. Rahapaja nousi vuoden 2018 kesään mennessä Netflix-striimauspalvelun suosituimmaksi sarjaksi.
Ytimekkääksi kaksiosaiseksi kokonaisuudeksi suunniteltu sarja muuttui lopulta viisiosaiseksi vuoden 2021 loppuun mennessä, kun Netflix päätti käyttää tilaisuutensa hyväkseen jatkon suhteen. Nyt keskitymme kuitenkin vain ensimmäiseen osaan. Odotukseni Rahapajaa kohtaan ovat muovautuneet vuosien vieriessä skeptisistä hyvin toiveikkaisiin. Ottaen huomioon sen, kuinka paljon olen ehtinyt tykästymään espanjalaiseen tuotantoon viime vuosien aikana, olin suhteellisen varma siitä, että kyseinenkin sarja onnistuisi tempaamaan minut mukaansa moitteettomalla tavalla. Onnistuiko se siinä?
Professorina tunnettu mies on ideoinut riskialttiin ryöstön Espanjan Madridissa sijaitsevaan Kuninkaalliseen Rahapajaan. Hän rekrytoi operaatioonsa kahdeksan rikostaustaista jäsentä, joiden yhteisenä päämääränä on painaa kaksi ja puoli miljardia euroa Rahapajan sisällä ja ryöstää ne intensiivisen operaation päätteeksi. Jokaisella ryhmän jäsenellä on peitenimi, joka on määritetty eurooppalaisten pääkaupunkien mukaan. Onnistuuko ryhmä toteuttamaan Professorin täsmällisen ja tarkoin harkitun suunnitelman vai ovatko he haukanneet liian ison palan?
Sarja ei aikaile alustuksensa kanssa ollenkaan, vaan päättää hypätä heti kättelyssä asian ytimeen, eli ryhmän esivalmisteluun. Seuraamme hetken aikaa etsintäkuulutetun naisen painostavaa arkea, kunnes mysteerinen mies löytää hänet ja tarjoaa tälle paikkaa mahtipontisessa ryöstökeikassaan. Emme täten tunne hahmoja alkuun juuri millään tasolla, mikä korostaakin ryhmän jäsenten tuntemuksia samaistuttavalla tavalla näin sivusta katsottuna. Hahmot eivät saa jakaa toisilleen mitään henkilökohtaisia tietoja itsestään tai läheisistään, vaan keskittyminen on ohjaantunut alusta asti yksinoikeutetusti yhteiseen päämäärään.
Ryhmään kuuluvat pankkiryöstöihin spesialisoituva Úrsula Corberón esittämä Tokio, timantteja haaliva Pedro Alonson esittämä Berliini, rikosten tielle kompastunut pitkäaikainen kaivostyöntekijä Paco Tousin esittämä Moskova, huumebisneksiin sotkeutunut Moskovan poika Jaime Lorenten esittämä Denver, poikkeuksellinen tekniikkanero Miguel Herránin esittämä Río, kaksi entistä serbiläistaustaista sotilasta Darko Pericin esittämä Helsinki ja Roberto Garcia Ruizin esittämä Oslo, väärennöksiin spesialisoituva laaduntarkastaja Alba Floresin esittämä Nairobi, sekä koko operaatiosta vastaava täsmällinen Álvaro Morten esittämä Professori.
Ryhmä valmistautuu ryöstöretkeensä viiden kuukauden harjoitteluleirillä, jonka aikana he setvivät keskenään Professorin suunnitelmaa ja mahdollisia ongelmatilanteita, jotka saattavat häiritä päämäärän saavuttamista. Operaatio lähteekin käyntiin huolellisella toteutuksella ja täsmällisellä ajoituksella. Kaikki näyttäisi menevän alkuun ihan suunnitelmien mukaisesti, kunnes ryöstäjien moraaliset dilemmat ja inhimillisyys alkaa paistamaan sormien välistä. Impulsiivisuus ja ajoittaiset keskittymisen herpaantumiset ajavat ryhmän kinkkisiin tilanteisiin, jotka alkavat romuttamaan täydellisen suunitelman tukipilareita.
Rahapaja on poikkeuksellisen mukaansatempaava sarja, joka onnistuu jopa yllättävän helposti saamaan katsojastaan tiukan otteen alusta asti. Nopeatempoisesta alustuksesta huolimatta pystymme katsojina investoitumaan käsiteltäviin hahmoihin moitteettomasti emotionaalisella tasolla. Tarinan keskelle nimittäin ripotellaan kohtauksia harjoitteluleiristä, jonka aikana ryhmän jäsenet avautuvat toisilleen elämästään ja valmistautuvat tuleviin koitoksiin. Näemme näiden kohtausten aikana, kuinka tunnolliseksi työryhmäksi kaavailtu nippu alkaa muovautumaan yhä enemmän ja enemmän yhdeksi isoksi perheeksi.
Tarinallisesti sarja on hyvin moniulotteinen ja vangitseva kokemus kaiken kaikkiaan. Ei ainoastaan, että käsikirjoitus erottuu puolekseen omaperäisen lähestymistapansa puolesta, mutta sen aukottomalta tuntuva tasapainotus pitää kokonaisuuden vakuuttavalla tavalla mukaansatempaavana ja yllätyksellisenä. En halua välttämättä paljastaa enempää tarinasta ja sen yksityiskohdista, sillä se on muuten kaikki pois katsojan omasta katselukokemuksesta, joka kannattaa todellakin pitää mysteerinä ennakkoon. Tunnelmallisesti sarja tarjoaa paljon selkäpiitä kutkuttavia hetkiä, sekä sydäntä, jota ei välttämättä ennakkoon siltä uskoisi odottavan.
Jännitystä pidetään yllä upealla tavalla ja juonenkäänteet yllättävät painoarvollaan. Sarjan materiaali osaa olla hyvin painostavaa seurattavaa poliittisten ja moraalisten teemojenja puolesta, mutta samaan aikaan se tarjoaa myös paljon väkevää draamaa, sydämellisiä hetkiä, ilon kyyneleitä ja vauhdikasta toimintaa. Rahapajan ohjauksesta ja käsikirjoituksesta vastaava Álex Pina onnistuu esimerkillisesti pitämään tätä huojuvaa korttitaloa pystyssä ja tuomaan siihen monia kiehtovia ideoitaan, jotka muovaavat sen siksi, miksi sen tunnemme nyt - erinomaiseksi ja efektiiviseksi viihteeksi. Rahapaja-sarjan ensimmäinen osa on kuin onkin jättimenestys ja syystäkin.
Ei ainoastaan, että siitä on vaikea löytää epäkohtia juuri mistään näkökulmasta katsottuna, mutta sitä seuratessa sellaista ei edes tohdi miettiä. Tarina tempaa mukaansa vangitsevalla luonteellaan ja pitää katsojan jatkuvasti istuimen reunalla jännittämässä mahdollisia käänteitä ja takaiskuja. Sarjan musiikkivalinnat ovat myös erinomaiset. Ei ainoastaan sen vuoksi, että ne sopivat sarjan luonteeseen erinomaisesti, mutta niillä on paljon painoarvoa symbolistisissa kohtauksissa. Myös Cecilia Krullin esittämä ''My Life Is Going On'' -tunnuskappale jää varmasti soimaan päähän pidemmäksikin aikaa. Olen hyvin toiveikas toisen osan puolesta, sillä tämä tarinakokonaisuus jäi täysin auki lopetuksensa puolesta.
Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 24.11.2021
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, sarjan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com
Kommentit
Lähetä kommentti