The Flash (2023) - arvostelu

 

Ohjaus: Andy Muschietti
Pääosissa: Ezra Miller, Sasha Calle, Michael Shannon,
Ron Livingston, Maribel Verdú, Kiersey Clemons, Antje Traue,
Michael Keaton, Ben Affleck, Luke Brandon Field
Genre: Toiminta, Seikkailu, Fantasia
Kesto: 2 tuntia 24 minuuttia

DC Extended Universeksi nimitetty elokuvasarja alkaa lähenemään pikkuhiljaa loppuaan ja monen kannattavankin tahon mielestä hyvä niin. Itse jään kyllä harmittelemaan ratkaisua, vaikka se onkin kaikkien parhaaksi pitkäjänteisen ja järkeenkäyvän elokuvauniversumin uudelleenkäynnistämisen näkökulmasta katsottuna. DC Comics -sarjakuvakustantamon luomaan Salama-hahmoon keskittyvää elokuvaa on yritetty saada jaloilleen jo monen vuosikymmenen varrella. Alustavat suunnittelut ulottuvatkin jopa 1980-luvun lopulle, jolloin konseptia alettiin miettimään jo johdattelevampaan sävyyn.

Vuosien vieriessä muuttui asetelmakin astetta vaikeammaksi toteuttaa. Elokuva pyöri lopulta tuotantohelvetissä noin kahdenkymmenen vuoden ajan, eikä sen tulosta ollut enää takuita. Sen kahdenkymmenen vuoden epämääräisen vatkaamisen jälkeen olemme vihdoin mahdottoman äärellä, sillä tuotos saatiin vihdoin viimeisteltyä valkokankaille katsojien vastaanotettavaksi. Elokuvasarjan kolmantenatoista osana toimiva The Flash on vuonna 2023 ensi-iltansa saanut toimintaseikkailu, jonka ohjauksesta vastaa esimerkiksi Se-elokuvista tutuksi tullut argentiinalainen Andy Muschietti.


DC Comics -sarjakuvien pohjalta kasvaneena tahona on pakko myöntää, että olen odottanut Salamaan keskittyvää elokuvaa pitkän aikaa. Olin kuitenkin varma myös siitä, että sellainen varmasti tulisi, vaikka kärsivällisyyttä testattiinkin monella tapaa näiden vuosien aikana. Elokuva on saanut yllättävääkin nostetta kriitikoilta, jotka ovat nauttineet elokuvan sisällöstä, vaikka pitivätkin visuaalista esillepanoa ajoittain hieman kyseenalaisena, Onnistuuko The Flash vihdoin kääntämään DC-elokuvien maanisen ja vain osittain osuvan vireensä nousujohteisemmaksi? Onko tunnelin päässä vielä valoa?

The Flash -elokuvalla oli suuret suoriutumispaineet edessä ja hyvin ymmärrettävistä syistä. Ei ainoastaan, että esiripun takana kuohui kriisejä etenkin päänäyttelijä Ezra Millerin ympärillä, mutta DC Comics -yhtiön johtoportaan vaihdos toi mukanaan enemmän muutoksia tuotantoon. Oli siis selkeää, että elokuva tulisi luultavasti kärsimään kaiken tämän sekoilun keskellä. Odotukseni sitä kohtaan olivat kieltämättä pidättäytyväiset, vaikka toivoa pidinkin kärsivällisesti yllä mahdollisen positiivisen yllätyksen puolesta. Onko The Flash hyvä elokuva vai sortuuko se taustalla hääriviin ongelmiinsa?


Sanotaanko näin, että teos ei ainoastaan pamahda näytölle räiskyvän mukaansatempaavalla tavalla, mutta se onnistuu upeasti vangitsemaan katsojan mukaansa. Seuraamme tarinassa Ezra Millerin esittämää Barry Allenia, eli Salamaa, joka on maailman nopeimmaksi ihmiseksi poikkeuksellisen usein myöhässä kaikesta mahdollisesta. Kaksoiselämäänsä totutteleva mies yrittää tasapainotella kiireisen arkensa kanssa, vaikka hän tuntuukin sen johdosta jatkuvasti elävän nuoralla tasapainotellen. Hänen isäänsä Ron Livingstonin esittämää Henryä epäillään vaimonsa murhasta.

Barry yrittääkin kuumeisesti löytää todisteita epäilyjä vastaan, jotka vapauttaisivat tämän syyttömänä miehenä vapaalle jalalle. Koska näytöt syyttömyydestä ovat vähäiset ja vaikeasti todistettavissa, päättää Barry hetken mielenjohteesta kääntää kelloja taaksepäin juoksemalla itsensä käsiksi menneisyyteen pelastaakseen äitinsä Maribel Verdún esittämän Noran menehtymiseltä. Hän onnistuu siinä, mutta huomaakin pian muuttaneensa koko historian aivan uuteen uskoon. Barryn on täten löydettävä tapa saada aikajana korjattua takaisin alkuperäiseen muottiin mahdollisimman vähin seurauksin.


The Flash -elokuvan tarina pohjautuu hyvin keskeisesti vuonna 2011 aloitettuun Flashpoint-sarjakuvakokoelmaan, joka myöhemmin uudelleen käynnisti koko DC Comics -sarjakuvakustantamon yhtenäisen tarinakaaren The New 52 -muottiin. Tämä jatkui vuoteen 2016 asti, jonka jälkeen sarjakuvat siirtyivät Rebirth-aikaan. The Flash -elokuva ottaa tämän alkuperäisen käännekohdan haltuunsa ja istuttaa sen DC Extended Universe -elokuvasarjan maailmaan, joka on odotellut uudistustaan jo vuosien ajan. Vaikka tarinan pääpointit ovatkin elokuvassa hyvin keskeisessä asemassa, on mukaan tuotu monia uusia ideoita ja liitännäisiä.

Yllättävää kyllä, The Flash ei ainoastaan onnistu toimimaan omana elokuvanaan loistavasti, mutta se vaikuttavasti yhdistelee monia eri tarinakaaria yhteen muovaillessaan ulottuvuuksilla leikkivää kokonaisuutta. Pääsemme vihdoin käsiksi Barryn hahmoon emotionaalisella tasolla, mitä aiemmissa elokuvissa ei ollut mahdollista tehdä. Hän toimi nimittäin aiemmin vain sivuhahmona tarinoissa, joissa hänen taustaansa ei ollut tarve avartaa yhtään sen enempää. Tiedostamme tämän elokuvan myötä sen, miksi hän on sellainen kuin hän on ja miksi lapsuuden trauma painaa edelleenkin hänen harteillaan.


Rakenteellisesti elokuva onnistuu kertomaan merkityksellisen tarinan, jonka tapahtumat etenevät johdonmukaisella ja jouhevalla tavalla. Vaikka se osaakin olla nopeatempoinen etenemisessään, pysyvät langat ohjaaja Andy Muschiettin käsissä poikkeuksellisen hyvin käsissä. On jopa yllättävää huomata, ettei näin megalomaaninen kokonaisuus ajaudukaan täydelliseksi pannukakuksi. Riskit ovat toki olemassa, mutta onneksemme ratkaisut tuntuvat enemmän osuvan nappiin kuin ohi. Lähestymistapa konseptiin vaikuttaa kuitenkin oikealta.

Supersankarielokuvaksi The Flash on jopa yllättävän harkitseva ja tarkoin kaavailtu kokonaisuus, joka ei pidä katsojaansa idioottina. Vaikka selitystä tarvitaankin konseptin avartamiseksi, tuntuu se nivoutuvan luonnollisesti elokuvan sisälle tuntumatta liian päälle liimatulta ja ylimääräiseltä. DC Extended Universe -elokuvasarja erottui puolekseen poikkeuksellisen vakavasta ja vaativasta luonteestaan, johon kaikki katsojat eivät pystyneet kuitenkaan samaistumaan. The Flash ottaa tämän lähestymistavan ja tuo mukaan astetta rennompaa otetta, mikä varmistaa sen, että vakavuus ja miellyttävyys kohtaavat.


Elokuva osaa nimittäin olla huvittava kaikessa vakavuudessaankin - hyvällä tavalla. Ei ainoastaan, että vaativat dilemmat tarjoilevat sydäntälämmittävää draamaa, mutta komedia puree yllättävänkin nasevalla tavalla. Vaikka tietyt yksittäiset ratkaisut toki tuntuvat hieman menevän naurettavuuden puolelle, osaa elokuva päästä niistä hienosti yli riuhtoen tasapainonsa takaisin kohdilleen. Jos jotain silmiinpistävää tuotoksesta pitää negatiivista sanoa, niin se on visuaaliset efektit, jotka ovat ailahtelevia monella tapaa. Ottaen huomioon, että elokuva turvautuu hyvin rohkeiden efektikokonaisuuksien läpiviemiseen, on ihan ymmärrettävää, ettei materiaali tule aina näyttämään ihan kristallinkirkkaalta. 

Etenkin elokuvan loppupuolella käytävät taistelut ynnä muut lisäykset pistävät silmään ikävästi, vaikka ajatus onkin kaunis monella tapaa. Samaan aikaan osa efekteistä kuitenkin vakuuttavat rohkeudellaan ja laadukkuudellaan, mitä ei olisi välttämättä uskonut ennakkoon. Benjamin Wallfischin sävellykset muistuttavat toki kaukaisesti Danny Elfmanin töitä, mutta ne erottuvat myös puolekseen omalla mukaansatempaavalla ja eeppisellä otteellaan. Kohtaukset saavat sen myötä myös paljon enemmän persoonallisuutta ja painoarvoa.


The Flash on mainio supersankarielokuva, joka ei ainoastaan yllätä kiehtovalla sisällöllään ja omaperäisellä lähestymistavallaan, mutta se saa konseptistaan irti poikkeuksellisen paljon kokonaiskuvansa puolesta. Vaikka efektityöskentely sakkaakin paikoitellen, pysyy elokuva rakenteellisesti suhteellisen tiukkana ja vakuuttavana esillepanona Salaman hahmolle, sekä elokuvasarjan tulevaisuudelle. Viittauksia ja lisäyksiä on yllättävän paljon tarjolla, joista kannattajat varmasti nauttivat täysin rinnoin.

Nyt onkin kiehtovaa nähdä, että mihin suuntaan elokuvasarja lähtee etenemään. Löytyykö tekijöiltä yhtä paljon rohkeutta uuden aikajatkumon kanssa? Tällä asenteella voisin jopa väittää, että varmasti löytyy, kunhan oikeat tekijät pääsevät oikeuksiinsa. Aika ja kärsivällisyys on myös tärkeässä osassa prosessia. Onhan se kieltämättä outoa, että elokuvasarja osui elokuvansa kanssa nappiin pitkästä aikaa vanhan aikajatkumon pohjalta, mutta näköjään kotiläksyjä on tehty sielläkin päässä. Nyt nokkamme kääntyykin kohti uutta DC-elokuvauniversumia.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 7.6.2023
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit