Luoja: Jessica Gao
Pääosissa: Tatiana Maslany, Jameela Jamil, Ginger Gonzaga,
Mark Ruffalo, Josh Segarra, Mark Linn-Baker, Benedict Wong,
Charlie Cox, Tim Roth, Renée Elise Goldsberry, Jon Bass
Genre: Komedia, Toiminta
Jaksoja: 9
Marvel Cinematic Universe -elokuvasarjan leviäminen sarjojen puolelle Disney+ -striimauspalveluun onnistui jopa yllättävän vakuuttavasti WandaVisionin pyyhkäisten jokseenkin skeptiset ajatukseni kertaheitolla pois mielestäni. The Falcon and The Winter Soldier onnistui myös vakuuttamaan mielenkiintoisella toimintapainotteisella vakoojatarinallaan ja Loki avasi massiiviset ovet kokonaiselle jaetulle multiversumille tulevaisuuden kannalta.
What If...? näytti minkälaisia virityksiä voitaisiin tulevaisuudessa nähdä multiversumin avartuessa, Hawkeye miellytti kevyen maanläheisellä joulutarinallaan, Moon Knight säväytti mytologisesti rikkaalla konseptillaan ja Ms. Marvel tarjosi jossain määrin samaistuttavan alkuperätarinan katsojien vastaanotettavaksi. Tällä kertaa sukellamme kuitenkin seuraavan luvun pariin, kun kohdevalon alle asettuu Jennifer Walters, eli Hulktar. Hahmo esiintyi ensimmäistä kertaa The Savage She-Hulk -sarjakuvasarjan ensimmäisessä painoksessa vuonna 1979.
She-Hulk: Attorney at Law on vuonna 2022 julkaisunsa saanut supersankarisarja, joka toimii kahdeksantena alkuperäissarjana Marvel Cinematic Universe -aikajanalla. Sarja on saanut hyvin brutaalin vastaanoton katsojilta ja ollakseni rehellinen kanssanne, en voi edes syyttää heitä siitä. Todettakoon, että yritin julkaisun alla aloittaa sarjan katsomisen, mutta parin jakson jälkeen kiinnostus lopahti täysin. Nyt kun myrsky on vihdoin laantunut, on sopiva aika kokeilla sitä uudemman kerran.
Asianajajana työskentelevä kolmikymppinen Jennifer Walters elää elämäänsä varsin rutiininomaisissa tunnelmissa keskittyen uraansa, viettäen vapaa-aikansa läheistensä kanssa ja kiroten treffikulttuurin kuluttavan turhauttavaa luonnetta. Naisen maailma kuitenkin mullistuu hetkessä, kun hän joutuu Bruce-serkkunsa kanssa auto-onnettomuuteen. Brucen säteilytetty veri tunkeutuu Jenniferin avohaavan läpi suoraan tämän verenkiertoon, mikä antaa hänelle yllättäen Hulkin mittaamattomat voimat.
Haluan heti alkuun painottaa sitä asiaa, että lähdin kokeilemaan She-Hulk: Attorney at Law -sarjan katsomista uudemman kerran avoimen mielen kautta. Sysäsin tarkoituksella kaikki kolmannen osapuolen kritiikit ja mielipiteet sivuun saadakseni sarjasta varteenotettavimman kuvan. Vaikka tiedostinkin jo ennakkoon kokemuksesta mitä tuleman saattaisi pitää, en antanut sen kuitenkaan häiritä asennoitumistani. Halusin vain nähdä sen, että oliko sarjalla oikeasti jotain sanottavanaan vai saiko se kritiikkinsä ihan oikeutetusti?
Voi pojat, mistä aloittaisin? She-Hulk: Attorney at Law on sarja, joka paperilla kuulostaa lähtökohtansa puolesta ihan asiansa ajavalta tapaukselta. Seuraamme tarinassa Tatiana Maslanyn esittämää Jennifer Waltersia, jonka maailma mullistuu yllättävän käänteen seurauksena. Nainen saa halumattaan Hulkin voimat ja niiden kanssa käsi kädessä kulkevan vastuun hartioilleen. Vaikka alkuun hän ei todellakaan pidä ajatuksesta supersankarina olosta, ''löytää'' hän pakon edessä luontevan kultaisen keskitien molempien elämiensä yhdistämiseksi.
Jos rehellisiä ollaan, niin päällepäin juonikuvaus kuulostaa ihan kiinnostavalta ja järkeenkäyvältä suuntaukselta. Valitettavasti hyvin pian katselun aloittamisen jälkeen tuleekin ilmi, että sarjaa ei ole tehty nimikkohahmon tarinan kertomiseksi, vaan sen luojan - Jessica Gaon. Ihan uteliaisuuttani kävin nimittäin mulkaisemassa pari haastattelua asian tiimoilta ja voin kyllä sanoa, että sillä asenteella, millä tekijät ovat lähteneet tähän projektiin mukaan, en ihmettele ollenkaan lopputulosta. Materiaali nimittäin vain korostaa heijastuksia tekijöiden omista ääripään aatteista.
Sarja on rakennettu tilannekomedian muotin ympärille, jossa Jennifer joutuu erilaisiin tilanteisiin kamppailemaan elämänsä vastoinkäymisiä ja muita esteitä vastaan. Vaikka tämänkaltaisilla sarjoilla onkin tapana hyppelehtiä asiasta toiseen jaksojen edetessä, on taustalla aina jonkin sortin punainen lanka, joka yhdistää kaiken näytöllä tapahtuvan vähintäänkin käsiteltävien hahmojen tarinakaarien hyödyksi. She-Hulk: Attorney at Law -sarjan tapauksessa tämä lanka on kadotettu jo ensimmäisten jaksojen aikana, eikä sitä löydetä loppuun mennessäkään.
Tapahtumien taustalla ei nimittäin ole kehityksellistä suuntaa tai teemaa, joka yhdistäisi materiaalin joksikin johdonmukaiseksi tai merkitykselliseksi sanomaksi. Asioita tapahtuu jatkuvasti sattumalta vailla minkään sortin tarvetta ja ne kulkevat jatkuvasti ristiriidassa keskenään pyyhkien sen vähäisenkin kehityksen tieltään. Päähahmona toimiva Jennifer on muutamista miellyttävistä luonteenpiirteistään huolimatta varsin töykeä ja sietämätön tapaus. Hänellä on itsevarmuuden puutteestaan huolimatta poikkeuksellisen vahvat mielipiteet asioista, joita hän laukoo alentavaan sävyyn taukoamatta.
Emme tämän takia pidä hänestä ihmisenä, mikä taas vaikeuttaa katsomista entisestään. Tarinakaarta vesittää myös se, että hän on automaattisesti melkein joka asiassa parempi kuin vastapuoli. Hahmo ei tarvitse harjoittelua kehittyäkseen, uurastamista menestyksensä eteen tai joudu oikeasti tiukkoihin paikkoihin vastaamaan seuraamuksistaan. Esimerkiksi häpeällinen viimeinen jakso vain alleviivaa tämän väitteen sellaisenaan. Sarja yrittää olla niin ''itsetietoinen'' ja ikään kuin nokkela toteutukseltaan, mutta useammin se ylimielisyys lävähtää vain takaisinpäin.
Käsikirjoitus nimittäin on muutamista asiansa ajavista ideoista huolimatta varsin luokatonta seurattavaa. On huvittavaa ajatella, että Hulktarin sarjana se keskittyy mieluummin enemmän vieraileviin tähtiin kuin omaan nimikkohahmoonsa pitääkseen korttitalonsa pystyssä. Eivät kaikki, mutta suurin osa vierailevista tähdistä ovat paljon miellyttävämpiä seurattavia kuin päähahmo itse, minkä vuoksi sitä miettiikin, että kenen sarja tämän kuuluisikaan olla? Jos jotain positiivista pitäisi sanoa, niin ainakin hahmolle tavanomaiset neljännen seinän rikkomiset ovat vahvasti läsnä pitkin jaksoja ja ulko-olemus on uskollinen alkuperäismateriaalilleen.
She-Hulk: Attorney at Law on sarja, joka ei ainoastaan epäonnistu antamaan pätevää syytä olemassaololleen, mutta joka tuntuu keskittyvän enemmän ääripääajattelun viljelemiseen kuin omaan päähahmoonsa. Komediana materiaali tarjoaa vain pari yksittäistä hymähdyksen hetkeä, jotka nekin kohdistuvat muuhun kuin itse lauottuun vitsiin, mikä kertoo kaiken oleellisen. Efektityöskentelyä ei kannata varmaan edes mainitakaan, koska sen ailahteleva laadullinen luonne kertoo kaiken tarvittavan. Lisäksi en anna sarjalle koskaan anteeksi sitä, että se pilasi Sopranos-sarjan minulle paljastamalla merkittäviä käänteitä tarinasta.
Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 23.11.2023
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, sarjan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com
Kommentit
Lähetä kommentti