Luoja: Michael Waldron
Pääosissa: Tom Hiddleston, Sophia Di Martino, Owen Wilson,
Ke Huy Quan, Jonathan Majors, Wunmi Mosaku, Eugene Cordero,
Gugu Mbatha-Raw, Tara Strong, Rafael Casal, Kate Dickie
Genre: Fantasia, Scifi, Seikkailu
Jaksoja: 6
Marvel Cinematic Universe -elokuvasarjan leviäminen sarjojen puolelle Disney+ -striimauspalveluun onnistui alkuun jopa yllättävän vakuuttavasti WandaVisionin pyyhkäisten jokseenkin skeptiset ajatukseni kertaheitolla pois mielestäni. The Falcon and The Winter Soldier onnistui myös vakuuttamaan mielenkiintoisella toimintapainotteisella vakoojatarinallaan ja Loki avasi massiiviset ovet kokonaiselle jaetulle multiversumille tulevaisuuden kannalta.
What If...? näytti minkälaisia virityksiä voitaisiin tulevaisuudessa nähdä multiversumin avartuessa, Hawkeye miellytti kevyen maanläheisellä joulutarinallaan, Moon Knight säväytti mytologisesti rikkaalla konseptillaan, Ms. Marvel tarjosi jossain määrin samaistuttavan alkuperätarinan katsojien vastaanotettavaksi, She-Hulk: Attorney at Law lähti kyhäämään itsetietoisempaa ideaa - tosin siinä onnistumatta ja Secret Invasion kokeili taas luoda dekkarimaista vakoojatarinaa, joka hajosi lopulta täysin käsiin jaksojen edetessä.
Seuraavaksi vuoroon astelee ensimmäisenä paluumuuttajana toimiva Loki-sarja, joka sai kuin saikin toisen tuotantokauden vyölleen. Lokin ensimmäinen tuotantokausi yllätti minut omaperäisyydellään ja mukaansatempaavuudellaan, joten ennakko-odotukseni toista tuotantokautta kohtaan olivat luonnollisestikin jokseenkin korkealla. Onnistuuko Lokin toinen tuotantokausi pitämään oman tasonsa yllä vai alkaako muiden alkuperäissarjojen laskusuhdanteinen kehitys vaikuttamaan myös pikkuhiljaa paluumuuttajaankin?
Seuraamme sarjassa Tom Hiddlestonin esittämää asgardilaista petoksen jumalaa Loki Laufeysonia, joka palaa takaisin Aikavarianssiviraston, eli AVV:n päämajaan varoittamaan Owen Wilsonin esittämää AVV-työntekijää Mobiusta hiipivästä vaarasta, joka voisi pahimmassa tapauksessa herättää massiivisen multiversaalisen sodan. Samaan aikaan Sophia Di Martinon esittämää Sylvie-nimistä Loki-varianttia metsästetään eri aikajanoilla, koska tämä meni suutuspäissään tappamaan Jonathan Majorsin esittämän ''jäljellä olevana'' tunnetun Kang Valloittajan.
Toinen tuotantokausi lähtee liikkeelle vauhdikkaasti ja mukaansatempaavasti ensiminuuteista lähtien. Pääsemme nopeasti takaisin käsiksi käsiteltäviin hahmoihin ja kiehtovaan aikajanoilla leikittelevään maailmaan, joka imaisee katsojan kuin katsojan vaikuttavasti sisäänsä. Sanotaanko näin alkuun, että ensimmäinen jakso onnistuu hienosti jatkamaan kokonaisvaltaista tarinaa eteenpäin alustaen tulevia koitoksia, vaikka mitään konkreettista ei vielä tässä vaiheessa olisikaan ehtinyt tapahtua.
Sarjan vahvimpana elementtinä toimii ehdottomasti sen mysteeripuoli, joka jälleen kerran vetelee naruista esiripun takana muovaten samaan aikaan jo vääjäämätöntä lopputulemaa. Toinen ja kolmas jakso keskittyy taas vahvasti konseptin pohjustukseen ja hahmojen siteiden lujittamiseen, joiden uskotaan jossain vaiheessa joutuvan kovemman koetuksen äärelle. Vaikka nämä kaksi jaksoa eivät mielestäni ihan pitäisikään avausjakson tasoa yllä, pelaavat ne roolinsa kuitenkin asiansa ajavasti kokonaisvaltaisessa mittakaavassa.
Tämän jälkeen varsinainen eskaloiminen alkaa, jolloin sarja lähtee toden teolla nousukiitoon laatunsa puolesta. Ei ainoastaan, että opimme lisää AVV:n mysteerisestä historiasta ja sen todellisesta alkuperästä, mutta nämä näkyvillä roikkuvat punaiset langat alkavat pikkuhiljaa nivoutumaan yhteen tilanteen edetessä yhtenäiseksi kiehtovaksi suuntaukseksi. Edustaako Aikavarianssivirasto todella sitä ideologiaa, jota se on työntekijöilleen tuputtanut kaikkien näiden vuosien ajan vai onko kaikki ollut vain osana vastapuolen petollisempaa alustusta?
Jaksojen edetessä yhä enemmän yksityiskohtia paljastuu, mikä ajaa monet hahmot epäuskon ja toivottomuuden partaalle. Myös nimikkohahmoa koetellaan toden teolla. Hän on yllättävien käänteiden seurauksena löytänyt itselleen oikeita ystäviä, joista hän välittää ja joiden tulevaisuuden hän haluaa turvata hinnalla millä hyvänsä. Kun sitä asetelmaa lähdetään uhkaamaan, alkaa taistelu pikkuhiljaa konkretisoitumaan. Nämä henkilökohtaiset tarinakaaret ovat merkittäviä sarjan ulosannin puolesta, sillä emotionaalisesta näkökulmasta katsottuna ne onnistuvat vaivattoman helposti nostamaan panoksia kliimaksia odotellessa.
Jos toista tuotantokautta lähdetään vertaamaan sellaisenaan ensimmäiseen, niin mielestäni ensimmäinen tuotantokausi toimi selkeästi tasaisempana ja tilkan myös vahvempana yhtenäisenä kokonaisuutena, joka vei mysteerillään kokonaiskuvaa vaikuttavasti eteenpäin muuttaen käsityksemme koko multiversumista ja sen mahdollisista vaaroista. Toinen tuotantokausi etsii hyvästä aloituksestaan huolimatta itseään jonkin aikaa ennen kuin se pääsee todellakin puhkeamaan kukkaan. Toisaalta, silloin kun se vihdoin tekee niin, on jälki upeaa seurattavaa.
Toisen tuotantokauden viimeiset jaksot ovat nimittäin ihan heittämällä koko sarjan parasta antia sekä sisällöllisestä, että temaattisesta näkökulmasta katsottuna. Ei ainoastaan, että Loki-sarja saa arvoisensa päätöksen, mutta se matka siihen pisteeseen asti antaa viimeiselle hupenevalle kuvalle valtavasti lisäarvoa kaikin tavoin. Ei ainoastaan, että sarjasta jää laadullisesta näkökulmasta katsottuna hyvä jälkimaku suuhun, mutta se jättää myös katkeran makean vivahteen jälkeensä, sillä tiedämme, että jatkoa ei ole enää luvassa.
Loki-sarjan toinen tuotantokausi on asiansa ajavasta ensimmäisestä puoliskostaan huolimatta varsin mainio kokonaisuus, joka onnistuu kuin onnistuukin viemään tarinansa loppuun mitä eeppisimmällä ja tunteikkaimmalla tavalla. Konsepti on perusteiltaan kiehtova ja sarjan tarinankerrontatyyli leikittelee vaikuttavasti erilaisilla lajityypeillä pitääkseen sen myös jatkuvasti kiinnostavana ja ennalta-arvaamattomana. Päähahmot saavat paljon syvyyttä osakseen, minkä vuoksi välitämme heistä entistä enemmän. Tämän vuoksi myös vastoinkäymisetkin tuntuvat astetta painavammilta.
Audiovisuaalinen toteutus on jälleen kerran todella vaikuttavaa seurattavaa, enkä lähtisi edes vertaamaan sitä muihin tämän hetken Marvel Cinematic Universe -projekteihin. Puhuttaisiin siinä tapauksessa melkeinpä taivaan ja maan välisistä eroavaisuuksista. Vaikka kokonaisuutena toinen tuotantokausi jääkin hiuksenhienosti edeltäjänsä jälkeen, onnistuu se kaiken päätteeksi nousujohteisella tavalla tarjoamaan mitä miellyttävimmän kokemuksen katsojalle. Mielestäni paremmuusjärjestys määräytyy lopulta vain preferenssin mukaan, sillä toinen on tietyillä osa-alueilla parempi kuin toinen ja niin sama toisinpäin.
Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 14.12.2023
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, sarjan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com
Kommentit
Lähetä kommentti