8 Mile (2002) - arvostelu

 

Ohjaus: Curtis Hanson
Pääosissa: Eminem, Kim Basinger, Mekhi Phifer,
Brittany Murphy, Evan Jones, Oman Benson Miller, De'Angelo Wilson,
Anthony Mackie, Eugene Byrd, Michael Shannon
Genre: Draama, Musiikki
Kesto: 1 tunti 50 minuuttia

Musiikkiartistit elokuvien maailmassa on tätä nykyä ihan tavallinen näky. Syitä siihen on monia. Jotkut heistä haluavat maksimoida näkyvyytensä musiikkiuransa tehostamiseksi, kun toiset taas kokeilevat rajojaan irtautumalla omasta lokerikostaan. Vain kourallinen heistä on kuitenkin onnistunut saamaan uransa kukoistamaan edes jollain tasolla. Eminem, eli Marshall Bruce Mathers III, on kieltämättä varsin kiistanalainen yhdysvaltalainen rap- tai hip hop -artisti, jota pidetään yleisesti lajityyppinsä ehdottomana aatelisena.

Olkoot ihmiset mitä tahansa mieltä herran musiikista tai diskografiasta, mutta hänen vaikea ja tapahtumarikas elämänsä on ollut inspiroivaa luettavaa. Hollywood halusi tietenkin oman osansa artistin rakettimaisesta noususta tekemällä miehen elämästä inspiroituneen elokuvan. Loput onkin historiaa. 8 Mile on vuonna 2002 ensi-iltansa saanut draamaelokuva, jonka ohjauksesta vastaa yhdysvaltalainen Curtis Hanson. Teos otettiin vastaan yllättävän hyvin maailmalla ja lukuisien ehdokkuuksien lisäksi se onnistui nappaamaan jopa yhden Oscar-pystin mukaansa.


James Smith Jr., kutsumanimeltään Jimmy, on kuuluisaksi rap-artistiksi pyrkivä nuori mies ankaraakin ankarammasta Pohjois-Detroitista, joka käyttää esiintyjänimenään ''B-Rabbit''. Mies on muuttanut hiljattain takaisin perävaunupuistoon asumaan alkoholisoituneen äitinsä Stephanien ja hänen nuoremman sisarensa Lilyn luokse erottuaan tyttöystävästään. Autotehtaalla työskentelevä Jimmy käy töidensä ohella paikallisissa rap-kaksintaistoissa nostattaakseen mainettaan kuuntelijoiden keskuudessa, mutta miehellä on todellinen vuori kiivettävänään ensimmäisen epäonnistuneen yrityksen jälkeen.

8 Mile on elokuva, jota en itse pitänyt nuoruudessani syystä tai toisesta kovinkaan suuressa arvossa. Olin nähnyt sen toki pari kertaa vuosien mittaan, mutta en koskaan tuntunut saavan siihen kunnon tunnesidettä luotua, vaikka Eminemiä kuuntelinkin arjessani suhteellisen paljon tuohon aikaan. Nyt oli kuitenkin aika palata takaisin tuotoksen äärelle ja katsoa se uusin kokeneemmin silmin, jos onnistuisin tätä nykyä vaikkapa näkemään sen uudessa valossa. Onnistuiko elokuva tällä kertaa vakuuttamaan minut varteenotettavuudestaan vai jäikö se edellisten kertojen tapaan vain asiansa ajavaksi katsastukseksi?


Seuraamme tarinassa Eminemin esittämää Jimmyä, joka elää poikkeuksellisen karuissa olosuhteissa. Elämä tuntuu potkivan häntä päähän joka käänteessä, eikä suuremmasta positiivisemmasta muutoksesta tunnu olevan hajuakaan. Vaikka Jimmyn sosiaalinen elämä onkin pääosin kunnossa ystävien puolesta, jäävät kaikki muut osa-alueet vellomaan ilmaan hieman ristiriitaisempina vastaanotettavina. Perhe-elämä operoi veitsen terällä jatkuvasti sekä sisäisten, että ulkoisten ärsykkeiden kautta, jonka ainoana valopilkkuna toimii miehen nuorempi sisko, Chloe Greenfieldin esittämä Lily.

Jimmy toivoo lyövänsä itsensä läpi musiikkialalla, mutta matkasta tulee astetta mutkikkaampaa ensimmäisen epäonnistuneen yrityksen jälkeen. Tämä ensimmäinen käänne pistää miehen ahtaalle muiden silmissä, sillä hänen on työstettävä paluutaan entistä aggressiivisemmalla otteella uskotellakseen muille varteenotettavuudestaan. Esiintymiskuumetta poteva Jimmy tarvitsee ymmärrettävästi aikaa päästäkseen yli julkisesta nöyryytyksestään, mutta samaan aikaan hänen on kerättävä itsensä lyödäkseen paikallisten kritisoivien kuuntelijoiden luun kurkkuun. Hänen on löydettävä täydellinen hetki iskulleen.


Paperilla tarina ei itsessään kaavansa puolesta kovinkaan suuria harppauksia ota omaperäisyydellään. Elementit, jotka tosin tekevät elokuvasta jokseenkin vaikuttavan, ovat sen jatkuvasti lennosta muuttuvat yksityiskohdat ja juonenkäänteet. Konsepti elää jatkuvista vastoinkäymisistä, mitkä tekevät päähahmostamme jossain määrin samaistuttavan vastaanotettavan. Emme katsojina välttämättä pysty suoranaisesti samaistumaan elokuvan tarjoamiin yksityiskohtiin, mutta pettymysten ympärillä pyörivään kehään se on kuitenkin enemmän kuin mahdollista.

Yhdysvaltojen Detroit-kaupunki miljöönä ottaa myös oman tärkeän roolinsa kokonaiskuvassa. Vaikka keskittyminen ei välttämättä nojaakaan pääpainotteisesti sen yhteisöllisiin tai poliittisiin ongelmiin, viitataan niihin kyllä aktiivisesti pitkin elokuvaa. Nimikkokadun molemmille puolille jakautuva kaupunki elää jatkuvassa epäsovussa johtuen asuinalueiden kyseenalaistettavista erikoisjärjestelyistä. Ihmiset tuntuvat elävän syvälle juurtuneesta hip hop -kulttuurista ja se johtuukin siitä, että se on ainoa asia, mistä he voivat toden teolla nauttia jatkuvasti huononevissa olosuhteissa.


Visuaalisesta näkökulmasta katsottuna elokuva välittää varsin intiimin sukelluksen jännityksestä kiehuvaan kaupunkiin, joka ei kauneudellaan ainakaan erotu puolekseen. Kolkolta sotatantereelta tuntuva ympäristö korostaa asukkaiden inhorealistista ja raakaa arkea. Huonokuntoiset rakennukset ja värittömät kadut valtaavat tunnelman melankolisuudellaan ja jossain määrin myös arvaamattomalla vaaran tunnullaan. Musiikista on kyllä vaikea sanoa mitään tavanomaisesta poikkeavaa, sillä kaikki materiaali tuntuu osuvan sillä puolella täysin nappiin alusta loppuun asti.

8 Mile on mainio tositapahtumista inspiroitunut tarina, joka ottaa selkeitä vaikutuksia Eminemin elämästä, mutta samaan aikaan myös vapauksia korostaakseen tuon hetken merkityksellisyyttä ja mullistavaa luonnetta. Saamme hyvän käsityksen siitä, kuinka huonossa jamassa asiat todellakin olivat, vaikka monia tapahtumia ja käänteitä onkin muovattu jouhevuuden varmistamiseksi. Elokuvallisesti tuotos onnistuu kuitenkin pitämään katsojan mielenkiinnon yllä ja saa päähahmosta paljon syvyyttä irti. Eminem yllättää kypsällä ruutupreesensillään ja tarjoaa samalla yhden diskografiansa suurimmista osumistaan -''Lose Yourself'' -kappaleen.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 19.7.2024
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, www.youtube.com


Kommentit