Uzumaki | Minisarja (2024) - arvostelu

 
Ohjaajat: Hiroshi Nagahama, Yūji  Moriyama
Pääosissa: Uki Satake, Shin'ichirô Miki, Toshio Furukawa,
Takashi Matsuyama, Mariya Ise, Mika Doi, Katsutoshi Matsuzaki
Genre: Anime, Jännitys, Kauhu, Draama
Jaksoja: 4

Kaikkien aikojen parhaimmaksi kauhumanga-artistiksi tituleeratun japanilaisen Junji Iton töitä adaptoiva Junji Ito Collection -lyhytelokuvakokoelma herätti kiinnostukseni ensimmäistä kertaa herran kauhistuttavilta vaikuttaviin töihin. En tiennyt koko artistin olemassaolosta kuin vasta törmättyäni ajatuksia herättävään videoon miehen töistä, jotka ovat järkytyksellään ihastuttaneet ihmisiä ympäri maailmaa jo monen vuosikymmenen ajan. Ostin siinä samassa myös muutaman mangakokoelman itselleni uppoutuessani kauhuja syleileviin maailmoihin, joita mangat tarjosivat kerta toisensa jälkeen.

Vaikka jälki onkin ollut jokseenkin ailahtelevaa koettavaa liikkuvien kuvien puolella, sisältää laaja lähdemateriaali sen verran lupaavia piirteitä, ettei niiden adaptoimista voisi jättää pelkäksi mahdollisuudeksi. Eräänä päivänä yhdysvaltalainen vanhemmille katsojille suunnattu animaatioihin erikoistuva tuotantoyhtiö Adult Swim onnistui nappaamaan yhden Junji Iton parhaimmista töistä adaptoitavaksi animesarjan muotoon - Uzumakin. Odotukset ovat olleet todella korkealla siitä asti, kun tieto vuoti alun perin julki. Pitkä ja uurastava tuotanto ei kuitenkaan paljoakaan hyvää lupaillut.


Sarja oli nimittäin kauan ympäri pyörivässä limbossa rahoitusongelmien ja muiden esiripun takana ilmenneiden ongelmien vuoksi. Työtä jatkettiin kuitenkin siitä huolimatta ja tekijät päättivät antaa lähdemateriaalia rakastaville tahoille jotain toivoa tulevasta. Saimme yllättäen kuin puskista konsanaan ensimmäisen pienen maistiaisen tulevasta ja ilmoituksen siitä, että he tarvitsevat vielä lisää aikaa viimeistelläkseen projektin mahdollisimman laadukkaasti. Materiaali herätti kuitenkin toivon kipinän ja odotus nousi aivan uusiin sfääreihin sen myötä.

Uzumaki on vuonna 2024 julkaisunsa saanut minisarja, joka löysi kotinsa jopa yllättäen Max-striimauspalvelun katalogista. Vastaanotto on ollut kieltämättä ailahtelevaa, vaikka positiivishenkisessä mielessä suurin osa näytön ääreltä lopulta poistuivatkin. Jätin kaikki suuntaa-antavat arviot itse kuitenkin lukematta ennakkoon, sillä en halunnut niiden vaikuttavan arviointikykyyni ollenkaan. Odotin vain kärsivällisesti kaikkien jaksojen ilmestymistä ennen kuin aloitin lyhyehkön uurastukseni sarjan parissa. Onko Uzumaki odotuksiensa arvoinen minisarja vai valuivatko kaikki taustalla muhivat ongelmat myös näytölle?


Seuraamme sarjassa Uki Sataken esittämää Kirie Goshimaa, nuorta naisenalkua, joka elää tuiki tavallista opiskelijaelämää pienehkössä Kurouzu-kaupungissa. Tämän poikaystävä Shin'ichirô Mikin esittämä Shuichi Saito kertoo hänelle isänsä voimistuvasta pakkomielteestä spiraaleihin, joka alkaa tavoittamaan yhä hirveämpiä ja hirveämpiä mittasuhteita. Ajan kanssa nämä pyörteiset muodot alkavat vuotamaan esille kaikesta, mikä ajaa koko kaupungin hitaasti, mutta varmasti hulluuden ja silmittömän pakokauhun valtaan. Kirie ja Shuichi yrittävät löytää vastauksia, mutta voiko mieltä saastuttavaa liikettä edes pysäyttää?

Aloitetaan sanomalla, että Junji Iton työt ovat yleisestikin todella hankalia adaptoitavia. Ei ainoastaan sen takia, että ne ovat ajoittain visuaalisesti haastavia vangittavia, mutta niiden perimmäisen luonteen ja taka-ajatuksen elävöittäminen liikkuvaan muotoon tuntuu olevan se yleisin kompastuskivi monelle tekijäporukalle. Ymmärtäähän sen. Projekteissa työskentelevät tahot ovat jatkuvasti aivan jäätävän suorituspaineen alla yrittäessään tehdä kunniaa rakastetulle lähdemateriaalille. Valitettavasti tähän liittyy monia muitakin ongelmia, jotka valitettavasti kyllä näkyvät näytön toiselle puolelle liiankin hyvin.


Ensimmäinen jakso on poikkeuksellisen onnistunut sukellus käsiteltävään maailmaan, hahmoihin ja materiaalin yleiseen pahaenteiseen tunnelmaan. Ei ainoastaan, että tarinallisesti se onnistuu hienosti tutustuttamaan katsojat käsiteltäviin pelinappuloihin, mutta se myös vangitsee heidät mysteerisyyden täyttämään maailmaan aukottomasti. Visuaalisesti hyvin vaikuttava ja ennennäkemättömän uniikki tyyli iskostuu väkevästi katsojan verkkokalvoille hypnotisoiden tämän täysin lumoonsa. Sitten sarjalle tapahtuu jotain, mitä en ensimmäisen jakson jälkeen uskonut koskaan tapahtuvan.

Taso nimittäin laskee kuin lehmän häntä konsanaan sekä tarinallisesta, että tuotannollisesta näkökulmasta katsottuna. Keskittyminen karkaa täysin käsistä sarjan käydessä hurjalla tahdilla erikoisimpia näkyjä ja tapahtumia läpi, joita yhdistellään vielä kaiken lisäksi todella löyhällä tavalla. Visuaalinen ilme tuntuu olevan kuin varjo entisestään ja tämä kaikki vain yllättää vastaanottavan osapuolen. Mitä ihmettä sarjalle oikein tapahtui? Pienen shokkihoidon jälkeen loput jaksot nostavat tasaisesti tasoaan kaikessa tekemisessä kuitenkaan koskaan yltämättä ensimmäisen jakson laatuun.


Kuvaan astuu iankaikkinen paha, eli raha. Tekijätiimiin kuuluva henkilö vuoti hiljattain tietoa tuotantoon liittyvistä ongelmista. Tekijöiltä loppuivat kuuleman mukaan varat odotettua nopeammin työn aloittamisen jälkeen, minkä vuoksi heille tarjottiin vain kolmea vaihtoehtoa. Joko he julkaisevat jo valmiin ja viimeistellyn ensimmäisen jakson sellaisenaan ja jättävät loput unholaan; ''kiillottavat'' loputkin materiaalista niin hyvään kuntoon kuin mahdollista, jotta siitä voisi yhdistellä edes jonkin sortin minisarjan tai sitten koko sarja pistetään jäihin. Radikaalin päätöksen eteen joutuneet tekijät totta kai valitsivat julkaisun.

Tästä ei voi ohjaajakaksikkoa Hiroshi Nagahama ja Yūji Moriyamaa todellakaan syyttää, koska ensimmäinen jakso näytti sen, että herrat ovat lähteneet projektiin palavan halun motivoivana. Myös muut artistit selkeästi näyttivät osaamistaan näyttävästi sen aikana. Kaikki tämä huomioon otettuna, Uzumaki tekee sen mitä monet muut eivät ole onnistuneet tekemään Iton töitä adaptoidessa. Sivuilla viruva tunnelma ja estetiikka vangitaan vihdoin sillä tavalla, millä se on alun perinkin ollut tarkoitettu. Yksityiskohdat - silloin kun ne ovat läsnä - ovat syvällisiä, ajatuksia herättäviä ja häiritseviä perimmiltään.


''Vangoghimainen'' animaatiotyyli hyppää upeasti näytölle katsojan koettavaksi ja värittömyys vain korostaa tilanteen vakavaa luonnetta. Sävellykset tuovat sarjaan vaadittavaa aavemaisuutta ja mysteerisyyttä. Myös roolisuoritukset ovat todella hyviä ympäri pöydän. Uzumaki on sarja, joka uhkuu sanoinkuvaamatonta potentiaalia, mutta se valitettavasti kärsii rajusti taustalla mylvivistä tuotanto-ongelmistaan. Jälleen kerran Junji Iton työn pohjalta tehty adaptaatio jää kaikesta hyvästä huolimatta hieman pettäväksi kokemukseksi kaiken kaikkiaan. Ensimmäinen jakso kantaa sen kuitenkin positiiviselle puolelle, mutta vain vaivoin.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 20.10.2024
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, sarjan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit