Ohjaus: Ridley Scott
Pääosissa: Russell Crowe, Joaquin Phoenix, Connie Nielsen,
Oliver Reed, Derek Jacobi, Djimon Hounsou, Richard Harris,
Ralf Möller, Tommy Flanagan, David Schofield
Genre: Draama, Toiminta, Historia
Kesto: 2 tuntia 35 minuuttia (Extended Edition - 2 tuntia 51 minuuttia)
''My name is Maximus Decimus Meridius, commander of the Armies of the North, General of the Felix Legions and loyal servant to the true emperor, Marcus Aurelius. Father to a murdered son, husband to a murdered wife. And I will have my vengeance, in this life or the next.''
Gladiator on vuonna 2000 ensi-iltansa saanut suuria historiallisia vapauksia ottava eepos, jonka ohjauksesta vastaa brittiläinen Ridley Scott. Ohjaaja on kaikille varmasti tuttu entuudestaan. Esimerkiksi käänteentekevistä Alien - kahdeksas matkustaja- ja Blade Runner -elokuvista vastannut mies suostuteltiin mukaan projektiin yhdysvaltalaisen käsikirjoittajan David Franzonin ansiosta, joka sai inspiraationsa tarinaan lukiessaan vuonna 1958 julkaistun Daniel P. Mannixin kirjoittaman historiallisen ''Those About to Die'' -romaanin mantereita halkaisevan moottoripyörävaelluksensa aikana.
Elokuva ei kulkenut kuitenkaan kaikista ruusuisinta tietä pitkin, mikä tietenkin näkyi tuotannon vaikeuksien muodossa. Lennosta viimeistellyn vajaan käsikirjoituksen vuoksi elokuvan teko luonnollisesti vaikeutui, sillä paineen alla tekijät joutuivat pusertamaan materiaalia jatkuvalla syötöllä saadakseen visionsa mahdollisimman yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Päähahmoa esittävä Russell Crowe koki myös lukuisia vammoja kuvausten aikana, jotka yhtälailla aiheuttivat päänvaivaa ohjaajalle. Elokuva sai kuin saikin lopulta odotetun julkaisunsa ja nappasi viisi Oscar-pystiä seuraavan gaalan yhteydessä.
Vuonna 180 ajanlaskun jälkeen roomalainen kenraali Maximus Decimus Meridius aikoo palata takaisin kotiin johdettuaan kukistamattoman armeijansa voittoon germaanisia heimoja vastaan. Taistelun huuman laannuttua keisari Marcus Aurelius kertoo miehelle, että hänen oma poikansa Commodus on sopimaton hallitsemaan valtakuntaa, ja että hän haluaa Maximuksen jatkavan hänen työtään palauttaakseen Rooman tasavallan oikeudenmukaisuuden tielle. Päätöksestä vihaisena Commodus murhaa isänsä salaa ja anastaa vallan nimeämällä itsensä seuraajaksi.
Kylmän olan Maximukselta saanut nuori keisari vangitsee miehen ja lähettää tämän kuolemaansa. Tämä onnistuu kuitenkin pakenemaan mestaajiltaan ja suuntaa takaisin kotia perheeseensä kohdistetun uhan seurauksena. Paikan päällä hän huomaa olevansa kuitenkin liian myöhässä ja romahtaa tajuttomana tontilleen. Mies herää yllättäen orjakauppiaan huostasta, joka myy hänet gladiaattorivalmentaja Proximolle. Tragedian siivittämänä Maximus taistelee päivittäin elämästään kostaakseen karvaan menetyksensä Commodukselle tämän tietämättä.
Gladiator on yksi niistä elokuvista, jotka pelottivat minua ennen ensimmäistä varsinaista katsastusta. En tiennyt onko elokuva aiheeltaan tarpeeksi kiinnostava pitääkseen minut investoituneena, vaikka historia itsessään kiehtookin monessa asiayhteydessä. Myös sen maailmanlaajuinen ylistys ja megalomaaniselta tuntuva pituus hirvitti jossain määrin etenkin, kun kyseessä on historiaan pohjautuva elokuva. Koska pidän ylimiettimisestä, niin nämä olivat ne suurimmat huolenaiheeni ennakkoon analysoituna. Voin sanoa, että ensimmäinen katselukerta onnistui heittämään vaivattomasti nuo pelot romukoppaan.
Uusintakatselulla minulla ei ollut samanlaista pelkoa, mikä painaisi mielen perukoilla. Elokuva ottaa kärsivällisesti aikansa kertoakseen tarinansa mahdollisimman vangitsevasti ja perusteellisesti. Seuraamme siinä aiemmin mainitun Russell Crowen esittämää Maximus Decimus Meridiusta, joka on rakastettu johtaja roomalaisten keskuudessa. Mies vankkumattomalla uskollisuudellaan ja periksiantamattomalla luonteellaan on pitänyt huolen siitä, että loppujen lopuksi Rooma aina kukoistaisi valon pilkkeenä muuten kolkossa maailmassa.
Kun mies on juuri saamassa sen ansaitun väliaikaisen vapautuksensa sotilaallisesta tehtävästään, häneltä riistetään kaikki mahdollinen Commoduksen itsekkäiden tarpeiden tieltä, mikä lopulta taas johtaa pysäyttävään tragediaan ja sen myötä määrätietoiseen kostoretkeen. Joaquin Phoenixin esittämä Commodus taas on keisari-isänsä Richard Harrisin esittämän Marcus Aureliuksen rakkaudenosoituksien perään rukoileva tapaus, joka on kunnianhimoisista ja paneutuneista yrityksistään huolimatta jäänyt täysin taka-alalle isänsä silmissä.
Mies näkee kaikesta ympärillään tapahtuvasta, että keisari arvostaa Maximusta enemmän kuin poikaansa, mikä syöttää jatkuvasti lisää tulta polttimoon. Kun viimeinen niitti koittaa, päättää Commodus ottaa kohtalonsa lopulta omiin käsiinsä päästäkseen haluamaansa asemaan - rakkauden keskipisteeksi. Valitettavasti se ei olekaan niin yksinkertainen dilemma ratkottavaksi, kuten tarinan aikana tulee hyvin selväksi. Elokuvan vastakkainasettelu on varsin miellyttävä koettava kaikessa monimuotoisuudessaan.
Ei ainoastaan, että Maximus toimii hyvyyden ja oikeudenmukaisuuden perikuvana, mutta Commodus tarjoaa samaisen kolikon kääntöpuolen vaikuttavalla tavalla. Vaikka emme siedäkään jälkimmäistä herraa, voimme jollain alkeellisella inhimillisellä tavalla ymmärtää lopputulemaan johtaneet käänteet. Molemmat ikään kuin toimivat rakkaudesta tai sen puutteesta tilanteesta riippuen. Toiselta riistetty rakkaus ajaa hänet kohti yhtä ja ainutta määränpäätä, kun taas toinen yrittää saada rakkautta osakseen saamatta sitä juuri koskaan vilpittömästi tilanteesta huolimatta.
Vaikka hahmot ovatkin todella kiehtovia ja syvällisiä tapauksia perimmiltään, on elokuvalla paljon muutakin tarjottavanaan, mikä erottaa sen joukosta upeasti. Ottaen huomioon, että tarinaa kirjoitettiin ja muokattiin kuvauksien aikana yhä uudestaan ja uudestaan, on mieletöntä huomata, kuinka monitasoiseksi ja perusteelliseksi se on onnistuttu muovaamaan. Pääsemme helposti käsiksi käsiteltäviin tapahtumiin ja ne tuntuvat etenevän kronologisella luonteellaan varsin saumattomasti pitkin kestoa. Kohtauksilla on valtavasti emotionaalista painoarvoa, vaikka paperilla ei siltä välttämättä vaikuttaisikaan.
Tunnelmallisesti tämä hahmovetoinen tarinankerrontatyyli auttaa hienosti katsojan investoitumisessa. Ei ainoastaan, että välitämme näytöllä tapahtuvasta, mutta hetket tuntuvat ajoittaisesta melodramaattisuudestaankin huolimatta poikkeuksellisen uskottavalta vastaanotettavalta. Toki, historiallisesti elokuvassa on otettu paljon räikeitäkin vapauksia yksityiskohtiin nojaten. Ei ainoastaan, että päähahmo on luotu täysin tyhjästä, mutta niitä oikeidenkin hahmojen elementtejä on jouduttu muuttamaan uskottavuuden illuusion ylläpitämiseksi. Eli kyllä, elokuva ei ole kaikista uskottavin sukellus roomalaiseen valtakuntaan.
Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö elokuva voisi olla erinomainen siitä huolimatta. Esimerkiksi Commoduksen kohtalo olisi sellaisenaan ollut varsin naurettava tapa pistää tarina pakettiin, joten ihan hyvä vain, että muutoksia on tehty jossain määrin eeppisen luonteen ylläpitämiseksi. Audiovisuaalisesti Gladiator on poikkeuksellisen upeaa vastaanotettavaa mistä vain näkökulmasta katsottuna. Ei ainoastaan, että maailma herää vaikuttavasti eloon miljööstä, mutta puvustukset - vaikka nekin ajoittain epäkorrekteja aikaansa nähden - ja lavasteet myyvät aikakauden uskottavasti katsojalle. Myös Hans Zimmer ja Lisa Gerrard onnistuvat säestämään todella kauniin äänimaiseman elokuvalle.
Gladiator on poikkeuksellinen elokuva, joka onnistuu tuotannollisista vaikeuksistaan huolimatta toimimaan ikään kuin ''vangittuna salamana pullossa''. Ei ainoastaan, että se uhkuu megalomaanisuutta ja tunnetta, mutta sillä on jotain merkityksellistäkin sanottavaa temaattisesta näkökulmasta katsottuna. Hahmoista saa todella paljon materiaalia irti ja heidän motiiveihinsa voisi vaikka upota analysoidessa. Toki, elokuvalla on se tietynlainen melodramaattinen luonne, mikä saattaa käännyttää katsojia poispäin, mutta ohjaaja Scott onnistuu luomaan uskottavan ympäristön sille toimiakseen osana kokonaiskuvaa.
Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 10.11.2024
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, www.youtube.com
Kommentit
Lähetä kommentti